Judecarea dosarului in care Adrian Severin este acuzat de coruptie, incepe marti la ICCJ

 

Înalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pentru marti judecarea primului termen al procesului în care europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru luare de mita si trafic de influenta.

adrian severinAdrian Severin a fost trimis în judecata de procurori pe 11 septembrie, iar curtea suprema stabilise initial ca primul termen al procesului sa aiba loc pe 25 februarie 2014, însa data a fost schimbata la cererea DNA.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, Adrian Severin a acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la publicatia britanica „The Sunday Times”, care efectuau o investigatie sub acoperire, de a-i plati 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, si a votarii împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care acestea pretindeau ca o sustin, pe de alta parte. „La suma mentionata se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legatura cu depunerea de amendamente. În contextul discutiilor din perioada ianuarie – martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor doua persoane, potrivit întelegerii, suma de 12.000 euro, lasându-le sa creada ca are influenta asupra a doi deputati din Comisia Juridica, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice si monetare din legislativul european, precum si asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clientilor companiei pe care cei doi sustineau ca o reprezinta”, sustin procurorii.

DNA precizeaza ca, în vederea încasarii sumei 12 000 euro, Adrian Severin a emis o factura pe care a trimis-o pe e-mail uneia dintre cele doua persoane.

Trei europarlamentari, printre care si Adrian Severin, au acceptat „sa-si vânda serviciile” unor jurnalisti ai ziarului „The Sunday Times”, care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby.

Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an în schimbul „ajutorului” pentru adoptarea unor amendamente.

Trei europarlamentari au acceptat: Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler si fostul ministru austriac de Interne, Ernst Strasser.

Potrivit anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar întrebat de unul din jurnalisti daca a fost usor sa-l convinga pe colegul deputat sa depuna amendamentul, Severin a raspuns ca pâna la un anumit punct i-a fost greu, dar ca în cele din urma acesta a acceptat ideea, „însa a fost o adevarata munca”.

La scurt timp dupa publicarea în presa britanica a investigatiei jurnalistilor, Parlamentul European a pornit propria procedura de verificare a activitatii eurodeputatilor implicati, iar presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a dispus sigilarea birourilor eurodeputatilor si a asistentilor acestora.

Materialele informatice constând în înregistrari audio-video în mediul ambiental, înregistrari ale convorbirilor telefonice si comunicari e-mail dintre jurnalistii britanici si eurodeputatii mentionati, puse la dispozitia Parlamentului European de catre publicatia „The Sunday Times”, au fost trimise OLAF în vederea pornirii procedurii proprii de investigatie.

De asemenea, autoritatile competente din tarile ai caror cetateni sunt eurodeputatul Adrian Severin si ceilalti implicati, respectiv România, Slovenia si Austria, au deschis dosare de urmarire penala împotriva acestora.

Eurodeputatul sloven si cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renuntând astfel la imunitatea parlamentara, în schimb Adrian Severin a refuzat, sustinând ca este vorba de „o înscenare pusa la cale de persoane care au actionat ca agenti provocatori si cu o motivatie politica”.(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Mirela Barbulescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie