Infractiunea de violare a vietii private – Noua reglementare in legislatia penala din Romania

 

Drd. Radu Slavoiu a publicat, în Revista Dreptul nr. 10/2013, articolul Infractiunea de violare a vietii private – O noua reglementare în legislatia penala din România.

cod-procedura-penalaÎn prezentul articol, autorul prezinta, pe de o parte, viata privata ca fiind o valoare sociala, iar pe de alta parte, analizeaza infractiunea de violare a vietii private, punând accentul, în special, pe aspectele referitoare la componentele elementelor externe si mentale ale acesteia si, totodata, considera ca incriminarea acestei infractiuni si, implicit, preocuparea legiuitorului român pentru protejarea intimitatii fiecarei persoane este o necesitate pentru România, motivând ca aceasta reprezinta, nu numai adaptarea la legislatia europeana, ci si un pas important spre o civilizatie democratica.

În urma analizei, autorul remarca faptul ca dispozitiile articolului 226 din noul Cod penal sunt perfectibile, propunând, pentru îmbunatatirea acestora, de lege ferenda, completarea lor, iar în ceea ce priveste art. 226 alin. (5) al aceleiasi legi, acesta conchide ca ar fi fost de dorit sa i se consacre un articol distinct în sistemul noului Cod penal întrucât incrimineaza o varianta asimilata a infractiunii, si nu una agravanta, plasarea mijloacelor tehnice în scopul comiterii faptelor prevazute de alin. (1) si (2) reprezentând un act de pregatire, si nu unul de agravare a faptelor.

Paula Vârban, Lorina Pîrvan

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie