Tichetele de masa. Sinteza modificarilor aduse Legii 142/1998
Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa a fost modificata, fiind publicata in data de 15 noiembrie 2013 in Monitorul Oficial, se arata intr-o analiza realizata de compania Edenred, unul dintre furnizorii locali de tichete de masa. Prevederile prezentei legi intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, iar normele de aplicare vor fi modificate la 150 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.
Printre noutatile aduse de noua lege se numara:
– Tichetele de masa sunt emise fie pe suport hartie, fie pe suport electronic, sunt destinate exclusiv alocatiei individuale de hrana reglementate de prezenta lege si sunt suportate integral pe costuri de angajator.
– Tichetele de masa in format electronic sunt bonuri de valoare pe suport electronic reglementate exclusiv de prevederile prezentei legi si destinate exclusiv acordarii alocatiei individuale de hrana a salariatilor in conformitate cu prevederile prezentei legi.
– Tichetele de masa pe suport hartie si pe suport electronic sunt emise in mod exclusiv pentru a fi folosite in limitele prezentei legi.
– Angajatorul are libertatea de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor, dupa caz.
– Tichetele de masa emise pe suport electronic pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominala a tichetelor de masa acordate de catre angajator si pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare.
– Tichetele de masa emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operatiuni de retragere de numerar.
– Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate.
– Debitarea sumelor corespunzatoare produselor alimentare solicitate de salariat, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic, se realizeaza la valoarea respectivelor produse alimentare. infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!