Strategia anticoruptie in educatie a fost adoptata de Ministerul Educatiei Nationale
In Monitorul Oficial nr. 714 din 20 noiembrie 2013 a fost publicat Ordinul nr. 5144/2013 al ministrului Educatiei Nationale privind aprobarea Strategiei anticoruptie in educatie.
In cadrul Strategiei anticoruptie in educatie se arata:
In contextul eforturilor Romaniei de prevenire si combatere a coruptiei din ultimii ani, dar si al necesitatii adecvarii acestor eforturi in vederea adoptarii unei abordari bine planificate si sustenabile pe termen mediu si lung in domeniul prevenirii coruptiei, rolul sectorului educational se contureaza a fi unul fundamental pentru asigurarea succesului acestor demersuri.
Incepand cu anul 2007, in paralel cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Comisia Europeana a instituit MCV, mecanism ce vizeaza monitorizarea progreselor realizate de Romania in vederea atingerii anumitor obiective de referinta specifice in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei si care se materializeaza prin publicarea periodica a unor rapoarte de progres. Initiativele aferente sectorului educational se incadreaza in Conditionalitatea 4 – Adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si combatere a coruptiei, in special in cadrul administratiei locale si au mentionat pozitiv pana in prezent unele initiative si proiecte ale Ministerului Educatiei Nationale in domeniul prevenirii coruptiei.
Raportul de progres al Comisiei Europene din iulie 2012 mentiona:
„In alte sectoare ale activitatii guvernamentale nu au fost obtinute rezultate comparabile. Cazurile de coruptie sunt numeroase in domenii precum administratia fiscala, educatia, sanatatea si investitiile in infrastructura. Cu toate acestea, activitatea de analizare a riscurilor in aceste sectoare a fost demarata abia de curand (……….).
In sectorul educatiei au fost introduse cateva masuri-pilot de prevenire, cum ar fi propunerile Centrului National de Integritate (de exemplu, supravegherea video la examenele de bacalaureat), si este in curs de elaborare o strategie sectoriala in contextul unui proiect anticoruptie finantat de UE.
Alte domenii-cheie de risc care trebuie avute in vedere sunt investitiile in infrastructura scolara si coruptia in cadrul sistemului de examinare in scoli si al sistemului de acordare a diplomelor in unitatile de invatamant superior. (……….)
Aceste activitati-pilot desfasurate in domenii sensibile din punctul de vedere al coruptiei au fost utile si au avut un impact important asupra bugetului de stat, insa ele trebuie continuate pentru a deveni parte dintr-o abordare sistematica.“
Sectorul educational prezinta, alaturi de alte sectoare, o serie de vulnerabilitati la coruptie. Strategia nationala anticoruptie privind sectoarele vulnerabile si administratia publica locala pe perioada 2008–2010 situa educatia in lista sectoarelor vulnerabile. Cu toate acestea, nu a existat o evaluare a nivelului coruptiei in cadrul sectorului educational comparativ cu alte sectoare ale administratiei publice din Romania. Ulterior, in cadrul Strategiei nationale anticoruptie pe perioada 2012–2015 s-a renuntat la abordarea sectoriala, responsabilitatea implementarii masurilor vizate de SNA 2012–2015 fiind in acest moment in sarcina tuturor institutiilor din sectorul public, inclusiv a celor din sectorul educational.
Strategia nationala anticoruptie pe perioada 2012–2015 constituie cadrul de implementare a prezentei strategii. Documentul strategic national are la baza o schimbare de abordare in demersurile anticoruptie, bazata pe promovarea intensificarii eforturilor de prevenire prin asumarea problematicii anticoruptie la nivel institutional. Astfel, toate institutiile publice au obligatia de a adopta propriile planuri anticoruptie, prin masuri de interventie care sa vizeze prevenirea coruptiei, educatia anticoruptie si combaterea fenomenului de coruptie.
Strategia anticoruptie in educatie promoveaza aplicarea bunelor practici avansate de SNA 2012–2015, precum aplicarea unei metodologii unitare de evaluare a riscurilor institutionale de coruptie.
In acelasi timp, Strategia anticoruptie in educatie asigura implementarea recomandarilor formulate de CE in cadrul MCV privind consolidarea politicii generale anticoruptie, cat si a unor recomandari specifice formulate in cadrul Evaluarii independente privind implementarea Strategiei nationale anticoruptie 2005–2007 si a Strategiei nationale anticoruptie privind sectoarele vulnerabile si administratia publica locala pe perioada 2008–2010.
Prezenta strategie aplica o abordare comprehensiva, cu implicarea activa a factorilor cointeresati atat in cadrul procesului de elaborare a documentului de politica publica, cat si in etapele ulterioare, de consultare, promovare, implementare si monitorizare. In cadrul procesului de elaborare a prezentei strategii, doua etape importante au fost reprezentate de realizarea unei diagnoze a fenomenului de risc care favorizeaza proliferarea vulnerabilitatii la fapte de coruptie, existente la nivelul invatamantului preuniversitar si de organizarea unui seminar national anticoruptie, avand ca obiect dezvoltarea continutului strategiei anticoruptie in educatie, cu participarea unor factori reprezentativi ai sectorului educational de la nivel local si central. In urma seminarului national au rezultat o serie de propuneri ale factorilor din sectorul educational, cu privire la continutul strategiei anticoruptie in educatie.
Elaborarea proiectului strategiei s-a realizat in cadrul proiectului „Prevenirea coruptiei in educatie prin informare, formare si responsabilizare“, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul operational „Dezvoltarea capacitatii administrative“ si implementat de MEN in parteneriat cu Asociatia pentru Implementarea Democratiei si Universitatea Titu Maiorescu, in perioada iunie 2011–septembrie 2013.
Ulterior, in cadrul procesului de consultare publica cu privire la proiectul Strategiei anticoruptie in educatie au fost organizate o serie de dezbateri publice cu privire la continutul documentului strategic, dar si actiuni de promovare a acestuia catre factorii cointeresati.
Strategia cuprinde ca anexa Planul sectorial pentru implementarea Strategiei anticoruptie in educatie. Georgiana Matache, infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!