Premierul Chinei vine in vizita oficiala la Bucuresti. In ce vor sa investeasca chinezii?

 

Pentru prima oara în ultimii 19 ani, un premier chinez vine în România. Tara de la Rasarit vizeaza atât investitii în agricultura româneasca, cât si în sistemul energetic si în importante proiecte de infrastructura.

reuniune premieri Europa Centrala si de Est si ChinaSaptamâna viitoare are loc, la Bucuresti, vizita oficiala a premierului Chinei, Li Keqiang. Prezenta acestuia marcheaza organizarea în Capitala a doua evenimente de amploare: reuniunea Prim-Ministrilor din Europa Centrala si de Est – China si Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est. În ultimii 19 ani, aceasta este prima vizita a unui premier chinez în România, evenimentul fiind un raspuns la invitatia primului ministru Victor Ponta, care a efectuat, în vara, o vizita în tara asiatica. Premierul Chinei va fi însotit de o delegatie oficiala (ministri de finante, externe, comert, pentru dezvoltare) si de oameni de afaceri, reprezentanti a 200 de companii. Vizita delegatiei chineze în România se deruleaza în perioada 25 – 28 noiembrie.

România, destinatia investitiilor chineze Pentru România, desantul chinez este una dintre cele mai mari oportunitati pentru atragerea de investitii. În timpul vizitei vor fi semnate mai multe acorduri, reprezentând scrisori de intentie în domeniul energiei, cultural (ICR), domeniul sanitar-veterinar si o serie de contracte comerciale. De asemenea, cele doua tari au convenit încheierea de acorduri pentru exporturi în China de carne de porc si de bovine pentru reproductie. Recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin anunta ca, în urmatorii ani, România va exporta peste 500.000 de vaci în China, primul lot urmând sa plece catre tara asiatica în ianuarie 2014.

România este interesata într-o cooperare româno – chineza si pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la centrala de la Cernavoda, dar si pentru construirea hidrocentralei Tarnita – Lapusesti. În plus, chinezii sunt interesati pe piata locala de investitii în energie si infrastructura. În prezent, acestia construiesc în România cel mai mare parc solar local, în valoare de 100 de milioane de euro, si vizeaza noi investitii în domeniu. Ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul pentru Mari Proiecte, Dan Sova, a reamintit ca sunt companii chineze interesate si de constructia tronsonului de autostrada Comarnic – Brasov.

Astfel, una dintre companiile care a depus ofertele pentru preselectie la dialog competitiv, în februarie, este China Communications Construction. Ministrul Transportulor, Ramona Manescu, a declarat ieri ca o colaborare cu investitorii chinezi ar putea fi de ajutor României în dezvoltarea infrastructurii. „Chinezii sunt o sursa care ne poate ajuta sa dezvoltam infrastructura: sunt poduri, autostrazi care nu pot fi toate finantate cu fonduri europene. Am prezentat deja pietei chineze o serie de proiecte pe care le putem face împreuna”, a declarat Manescu. La Forumul Economic vor participa peste 1.500 de oameni de afaceri: 300 din România, 800 din China si circa 400 din celelalte tari din regiune.

Schimburi comerciale de 1,5 miliarde de dolari

În primul semestru al anului, volumul total a schimburilor comerciale româno – chineze a însumat 1,518 miliarde dolari americani, exporturile românesti pe piata chineza reprezentând 300 milioane de dolari (în crestere cu 18% fata de primul semestru din 2012). Importurile din China au totalizat 1,2 miliarde de dolari (în scadere cu 9,6%). Oportunitatea unor noi investitii chineze în România vine în contextul în care imaginea tarii noastre în ochii investitorilor s-a îmbunatatit. Cea mai importanta agentie de rating, Standard &Poor’s a crescut perspectiva ratingului de la „stabila” la „pozitiva”.

Pe de alta parte, cresterea economica a României a accelerat, depasind 2,5%, în primele noua luni ale anului, comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2012. Rata de absorbtie a fondurilor UE a crescut puternic, în timp ce resursele de creditare pe plan intern devin tot mai ieftine, ceea ce încurajeaza cresterea economica. Scaderea inflatiei a determinat banca centrala sa aduca dobânda cheie la 4%, nivel minim istoric.

Citeste mai departe pe evz.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie