Grupul petrolier Rompetrol va opri investitiile pana la aprobarea intelegerii cu Guvernul

 

Grupul petrolier Rompetrol va opri investitii de 350 de milioane de dolari, care urmau sa genereze 2.000 de noi locuri de munca, daca autoritatile române nu pun în practica memorandumul încheiat cu compania petroliera în luna februarie, pe care oficialii grupului îl considera valid.

rafinarie rompetrol„Nu vom mai face nici o investitie în România daca memorandumul nu va fi aplicat, daca nu exista un semnal clar ca investitiile noastre sunt în siguranta aici” a declarat azi Azamat Zhangulov, senior vice president al grupului Rompetrol, la câteva zile cupa ce Curtea Constitutionala a decis ca legea de aprobare a memorandumului încheiat de Guvernul cu grupul Rompetrol este neconstuitutionala.

De asemenea, compania petroliera a blocat si plata celor 200 de milioane de dolari, bani care ar fi urmat sa fie platiti României pentru rascumpararea celor 28% din actiunile rafinariei Petromidia, prevedere care facea obiectul memorandumnului. „Avem banii în trezorerie, în pztem plati imediat ce memorandumul intra în vigoare” a declarat Zhangulov.

Oficialul grupului petrolier a tinut sa precizeze ca memorandumul este în vigoare, decizia Curtii Constitutionale referindu-se la mai mult la „distributia puterii între institutiile din România” si „nu are legatura cu întelegerea noastra cu Guvernul” a declarat Zhagulov.

Cele 350 de milioane de dolari înseamna investitii în extinderea retelei de benzinarii din România si constructia unei centrale electrice noi, de cogenerare, la Midia.

Ce spunea memorandumul

În luna februarie, Guvernul României si grupul Rompetrol, detinut de compania petroliera nationala din Kazahstan, KazMunaiGas, au semnat un memorandum de întelegere care punea punct mai multor dispute, inclusiv în instanta, pe tema recuperarii datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia catre bugetul de stat, care se ridicau la 600 de milioane de dolari

Acordul include un angajament de cumparare a unui pachet de actiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, la un pret minim garantat de 200 milioane dolari. Statul român îsi va mentine o participatie nediluabila de 18% pe o perioada de trei ani, dupa care va putea sa vânda actiunile, grupul Rompetrol având drept de preemtiune. Pe lânga plata actiunilor, Rompetrol va înfiinta un fond de investitii de 150 de milioane de dolari, care va ajunge ulterior la 1 miliard de dolari cu o participare a statului roman sub forma unei societati pe actiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Rompetrol va avea 80%, iar statul a primit 20%. Durata investitionala este proiectata pâna la sapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol „în baza unor considerente economice solide”, conform politicii în materie de investitii, mai scria în memorandum. Memorandumul aprobat de Guvern, a fost atacat fara succes în vara la Curtea Constitutionala, dar, ulterior, a fost atacata si legea de aprobare a sa, trimisa de Guvern Parlamentului. Cel care a atacat-o a fost presedintele Traian Basescu, iar Curtea i-a dat dreptate acum câteva zile.

Citeste mai dearte pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie