Doar unitatile de primiri urgente functioneaza luni, intre orele 8.00 si 10.00, in majoritatea spitalelor romanesti

 

Doar unitatile de primiri urgente functioneaza luni, între orele 8.00 si 10.00, în majoritatea spitalelor românesti, pentru ca, timp de doua ore, medicii vor face greva de avertisment. Daca în zilele urmatoare nu se gasesc solutii la revendicarile cadrelor medicale, joi va fi declansata greva generala pe termen nelimitat.

spital coridor110.000 de cadre medicale membre ale Federatiei Sanitas au declarat greva de avertisment mâine, pentru doua ore, astfel ca interventiile chirurgicale sau alte servicii medicale programate în intervalul 8.00-10.00 sunt amânate cu doua ore sau pentru zilele urmatoare. Concret, pe durata grevei vor fi asigurate o treime din serviciile medicale în toate spitalele, iar în majoritatea unitatilor sanitare din tara se asigura doar urgentele.

În cursul zilei de ieri, membrii Sanitas s-au mobilizat si au mers în fiecare unitate sanitara unde au lipit afise, si au instalat bannere prin care anuntau greva si revendicarile cadrelor medicale: cresterea veniturilor, un nou statut pentru spitale, deblocarea posturilor. „Nu periclitam viata pacientilor. Dar daca vine cineva ca-i trebuie imediat un bilet de trimitere va trebui sa vina dupa ce se termina greva, dupa ora 10.00. De altfel, avem semnale bune de la pacienti, pentru ca si ei reclama, pe buna dreptate ca sunt probleme, ca trebuie sa aduca mâncare de-acasa, ca trebuie sa aduca resou iarna ca-i frig“, a anuntat prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi.

Nicolaescu: „Greva generala este ilegala“

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, este neîncrezator în actiunea de protest a medicilor. „Din punctul meu de vedere, medicii sunt în slujba pacientilor, e juramântul pe care l-au facut, sa apere viata oamenilor. Deci eu cred ca medicii vor fi la serviciu, probabil ca vor fi si cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa la aceasta greva, dar cred ca medicii sunt în afara acestui protest, pentru ca sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de munca cu Ministerul Sanatatii“, a explicat ministrul.

„Daca se va intra în greva generala este foarte grav. Pentru ca sunt interventii chirurgicale programate, care nu sunt neaparat urgente, dar care, daca nu se fac la termenul potrivit, devin urgente cu consecinte destul de grave“, semnaleaza Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.”

De altfel, el considera ca greva generala anuntata de medici pentru joi, 28 noiembrie, este ilegala. Nicolaescu spunea saptamâna trecuta ca prima masura, în cazul declansarii grevei generale, va fi sesizarea instantei. Cu toate acestea, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas spune ca greva generala pe termen nelimitat va avea loc daca în perioada 26-27 noiembrie nu se vor gasi solutii pentru revendicarile medicilor, care sa fie si scrise.

„Colegii nostri sunt pregatiti sa duca la îndeplinire calendarul pe care l-am stabilit. Spitalele au fost notificate cu privire la greva generala, iar organizatorul conform legii, împreuna cu conducerea spitalului trebuie sa întocmeasca un plan prin care sa se asigure o treime din servicii. Adica urgentele. Restul, se amâna“, explica Sepi.

În acest context, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, considera ca exista riscul unor „grave disfunctionalitati în sistemul de monitorizare a bolilor cronice“. „Daca se va intra în greva generala este foarte grav. Pentru ca sunt interventii chirurgicale programate, care nu sunt neaparat urgente, dar care, daca nu se fac la termenul potrivit, devin urgente cu consecinte destul de grave. Sunt si analize medicale care trebuie facute“, semnaleaza Barbu.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie