Cupoanele de reducere. Regim fiscal

 

Conform prevederilor legale, în cazul în care se doreste acordarea de cupoane de reducere în suma fixa clientilor la cumpararea mai multor produse si pentru a-i putea fideliza, modalitatea de a face acest lucru se poate concretiza în vouchere de discount care confera clientilor dreptul la achizitia gratuita a unui produs (daca cuponul va acoperi integral contravaloarea produselor ce urmeaza a fi achizitionate) sau la o reducere ulterioara de pret (daca cuponul va acoperi doar partial contravaloarea produselor ce urmeaza a fi achizitionate).

cupon reducerePrivind reducerile si discounturile acordate pe baza cupoanelor/voucherelor, putem întâlni situatii de genul: în momentul în care clientul prezenta la casa cuponul de reducere pentru a achita partial contravaloarea produselor achizitionate, se considera ca reteaua de magazine a acordat o reducere de pret (sau a acordat un bun gratuit în vederea stimularii vânzarilor), iar baza de impozitare a TVA a acestor produse va fi ajustata în mod corespunzator; atunci când cosul de cumparaturi cuprinde atât bunuri supuse cotei de TVA de 24%, cât si bunuri supuse cotei de TVA de 9%, nici Codul fiscal, nici normele metodologice nu cuprind reglementari privitor la cum se aplica o reducere sau un discount; din moment ce legislatia în domeniul TVA nu prevede expres modalitatea de ajustare a bazei de impozitare în astfel de situatii, ramâne la latitudinea persoanei impozabile sa aleaga metoda prin care va reflecta corect reducerea de pret acordata clientilor din punct de vedere al TVA.

În ceea ce priveste existenta dreptului de deducere a TVA de catre reteaua de magazine pentru bunurile livrate cumparatorilor care utilizeaza cupoane de fidelitate, se remarca urmatoarele: acordarea unor reduceri de pret sau acordarea gratuita de bunuri în scopul stimularii vânzarilor nu sunt actiuni de natura a influenta dreptul de deducere a TVA al unei persoane impozabile, daca sunt îndeplinite conditiile legale pentru acordarea dreptului de deducere a TVA; în conformitate cu prevederile art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal nu constituie livrare de bunuri în sensul TVA acordarea în mod gratuit de bunuri în scop de reclama sau în scopul stimularii vânzarilor sau, mai general, în scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, în conditiile stabilite prin norme; conform art. 145 alin. (3) din Codul fiscal se precizeaza ca persoana impozabila are dreptul de deducere a taxei si pentru cazurile prevazute la art. 128 alin. (8) din Codul fiscal, în conditiile legii; în cazul bunurilor achitate doar partial cu cuponul de reducere, acordarea de catre furnizor clientului a unei reduceri de pret la momentul vânzarii nu schimba natura livrarii de bunuri, astfel încât dreptul furnizorului de a deduce TVA aferenta achizitiei bunurilor respectiv nu este afectat. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie