Cazul „Dobanda 0 de la BCR”. Clientul a inceput executarea silita

 

Saga creditului cu dobânda 0 de la BCR continua. Dupa ce un oradean a obtinut în instanta anularea clauzei de dobânda variabila a creditului ipotecar, BCR foloseste doua cai de atac extraordinare. Între timp, clientul a început executarea silita pentru a forta banca sa puna în aplicare doua decizii definitive ale instantei care îi sunt favorabile.

dobandaBanca Comerciala Româna a atacat cu recurs în anulare si cerere de revizuire decizia Tribunalului Bihor care spune ca un client de-al bancii nu trebuie sa mai plateasca dobânda la credit, pe motiv ca acesta era încasata în baza unei clauze abuzive.

G.V. din Oradea s-a judecat cu banca în doua procese diferite legate de creditul sau ipotecar. L-a câstigat si pe primul, în care clauza de dobânda a fost declarata abuziva, si pe cel de-al doilea, initiat de BCR pentru ca acesta nu a vrut sa semneze un act aditional cu banca.

Desi are doua hotarâri definitive în favoarea sa, clientul spune ca banca refuza sa le puna în aplicare, asa ca a început executarea silita si va cere si daune pentru fiecare zi de întârziere.

Cu contractul de credit la judecata

Oradeanul a luat un credit imobiliar de 105.000 de euro de la BCR în martie 2008. Dobânda era fixa, de 6,2% în primul an, si variabila din al doilea an, dupa formula: „dobânda curenta este formata din dobânda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,20 puncte procentuale”, potrivit art. 4 din contract. Art. 7 din contractul de credit enumera comisioanele variabile în functie de evolutia pietei financiar bancare, iar art. 2.10, cu titlul „Dobânda variabila” din Conditile generale de creditare prevedea ca pe parcusul derularii creditului banca poate modifica dobânda fara consimtamântul Împrumutatului, în functie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobânda aplicându-se de la data modificarii acestuia, la soldul creditului existent”.

Dupa primul an, dobânda a crescut la peste 10%, si rata lunara a crescut de la 695 la 1.000 de euro. (Mai multe despre clauza de dobânda a BCR, aici). Dupa ce a cerut explicatii bancii, clientul s-a adresat Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor în iulie 2009.

În mai 2011, acesta a obtinut o decizie definitiva si irevocabila la Tribunalul Bihor împotriva BCR, dupa ce a reclamat clauzele expuse mai sus. Instanta a hotarât ca acestea sunt abuzive, potrivit legii 193/2000, si a dispus eliminarea lor, iar creditul a ramas, astfel, fara dobânda.

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionisti si consumatori spune ca o clauza contractuala declarata abuziva se elimina din contractul respectiv si nu mai produce efecte asupra consumatorului.

BCR mai pierde o data

Însa lucuruile nu s-au încheiat aici. BCR a chemat clientul sa semneze un act aditional, prin care dobânda sa fie calculata în functie de Euribor 6M + 4,4 pp, plus o serie de comisioane, dintre care unul de administrare de 27 de euro pe luna, în timp ce clientul a solicitat ca dobânda sa îi fie calculata în functie de Euribor 6M, dar la care sa se adauge marja initiala din contract, de 1,2 pp.

Negocierile au esuat si BCR si-a dat clientul în judecata în noiembrie 2011, reprezentata de avocatii de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, si a cerut ca instanta sa îl forteze pe consumator sa semneze actul aditional, acuzând faptul ca acesta a refuzat cu rea-credinta oferta bancii.

În prima faza, Judecatoria Oradea a decis ca dobânda creditului sa fie fixata la nivelul dobânzii din primul an, de 6,2%, însa decizia a fost atacata cu recurs de ambele parti.
Din nou, în iulie 2013, Tribunalul Bihor a dat dreptate clientului si a stabilit ca este abuziva clauza de dobânda si ca banca trebuie sa restituie clientului toate sumele încasate cu acest titlu.

Citeste mai departe pe Mihai Banita, economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie