Vasile Iuga, PwC Romania: Romania are nevoie de un sistem de impozitare a sectorului de petrol si gaze, care sa atraga investitorii in domeniu
Romania se afla in fata unui moment important. In 2014 vor fi luate decizii privind modificarea sistemului fiscal sau implementarea unuia nou pentru impozitarea productiei de hidrocarburi. Acestea vor genera efecte pe termen mediu si lung asupra intregii economii.
Un sistem fiscal potrivit pentru acest sector ar trebui sa asigure un echilibru intre prioritatile guvernelor si cele ale investitorilor privati, satisfacand totodata si asteptarile societatii civile (o situatie „win-win-win“ pentru toate partile implicate). Alegerea unui regim de impozitare a sectorului de petrol si gaze adecvat pentru Romania trebuie sa plece de la analiza sistemelor utilizate pe plan mondial si a conditiilor specifice ale acestui sector in tara noastra.
In acest sens, pe baza datelor din 2012, tara noastra este un jucator de talie medie in Europa, inregistrand o productie de petrol si gaze naturale de cinci ori mai mica decat Olanda si Marea Britanie, si de treisprezece ori mai mica decat Norvegia.
Productia de hidrocarburi din Romania a cunoscut o scadere constanta in ultimii 20 de ani, cu o rata de declin natural de aproximativ 10% anual. Stoparea acestui declin si mentinerea productiei necesita investitii substantiale si continue pe doua paliere: descoperirea si exploatarea de noi zacaminte, ceea ce presupune investitii de capital mari in primele faze ale proiectelor, in paralel cu investitii in zacamintele deja existente pentru a creste gradul de recuperare, un proces costisitor si complex din punct de vedere tehnic.
Rezerve aproape epuizate
Zacamintele de petrol si gaze aflate in exploatare in Romania au un grad avansat de epuizare (circa 87%) si sunt extrem de fragmentate (circa 400 de zacaminte si 13.000 de sonde), cu o productie foarte mica pe sonda si costuri ridicate de operare pe barilul de hidrocarburi extrase. Mai mult, calitatea scazuta a hidrocarburilor extrase necesita tratare suplimentara, ceea ce duce la o valoare de piata mai mica a resurselor. Companiile din Romania care activeaza in acest sector se mai confrunta cu o serie de dificultati de ordin economic si logistic, dar si cu costuri mai mari de finantare a proiectelor, o oferta scazuta de instalatii de foraj pe piata locala si lipsa infrastructurii de transport. Exploatarea hidrocarburilor din perimetrele marine de mare adancime din Marea Neagra prezinta de asemenea provocari de ordin tehnic, deoarece informatiile geologice cu privire la topografia fundului marii sunt limitate, apele de adancime din Marea Neagra prezinta o toxicitate ridicata, nemaiintalnita in alta zona de pe glob, cu un risc ridicat de coroziune a echipamentelor, ducand la cresterea riscului investitional.
Prin urmare, Romania nu se afla intr-o pozitie privilegiata, riscurile tehnice si geologice ale zacamintelor romanesti fiind mari si in crestere, costurile de operare ridicate, iar necesarul de investitii ridicat. Mai mult, putem spune ca tara noastra se afla intr-o situatie extrema, tinand cont ca rezervele conventionale sunt aproape epuizate, iar cele neconventionale sau zacamintele de mare adancime din Marea Neagra, asa-numitele resurse „de frontiera“, necesita investitii foarte mari si tehnologie avansata, de care dispun numai cateva companii la nivel mondial.
Un pas spre independenta energetica
În aceste conditii, România are nevoie de un sistem de impozitare a sectorului de petrol si gaze cu rate efective moderate, apropiate de tarile cu profil similar (Italia 8% din venituri, Franta 4% din venituri), care sa atraga investitorii în domeniu.
De asemenea, România ar trebui sa analizeze pastrarea sistemului de concesiune, aplicat în toate statele OCDE, cu redevente cu rate diferentiate, bazate pe venit.
Acest sistem are costuri reduse de administrare fiscala, predictibilitate atât pentru investitori, cât si pentru stat si venituri constante la buget, din momentul începerii exploatarii zacamintelor.
Este simplu si transparent si mai usor de înteles de catre opinia publica. Suplimentar, sistemul ar putea fi flexibilizat astfel încât sa acomodeze conditiile de productie pentru diferite zacaminte, posibil prin acordarea de deduceri fiscale sau alte stimulente de investitii.
Trebuie avut în vedere si faptul ca investitiile în sector se fac pe termen lung, cu un orizont de 7 pâna la 10 ani pentru recuperarea acestora.
România trebuie sa asigure un cadru legal, de reglementare si fiscal stabil, transparent, predictibil si competitiv pentru dezvoltarea sectorului de productie de petrol si gaze, care este un motor de crestere economica, si mentinerea gradului ridicat de independenta energetica.
Vasile Iuga, country managing partner, PwC Romania
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!