Soutionarea disputelor intre banci si clienti. Cat de interesati sunt mediatorii de “executarea de catifea”?

 

Intr-un articol aparut pe site-ul Lumea Juridica www.luju.ro se prezinta un interviu acordat de catre Casa de executori „Dobra Cosoreanu si Asociatii”.

Mediere2Interviul abordeaza tema relatiei dintre banci-executori sub sintagma “executarea de catifea”. Practic se prezinta o metoda alternativa de solutionare a disputelor dintre banci si clientii rau-platnici ai acestora, ale caror dosare au ajuns in faza de executare silita.

In ce consta aceasta metoda?

Executorul judecatoresc se substituie bancii si indeplineste activitatile de informare a clientului asupra debitului si de negociere a posibilitatilor de restituire a acestuia.

Redam declaratia Casei de executori:“executorul judecatoresc devine in prima etapa un negociator, care il informeaza pe debitor ca e mai bine sa caute solutii pentru plata ratelor restante, decat sa se procedeze la executarea silita a creditului ramas nerambursat. Noul procedeu nu costa mai mult de 50 lei (in loc de costuri egale cu valoarea acordarii creditului) intrucat etapa negocierilor nu este o operatiune de executare propriu-zisa, ci o incercare de salvare a relatiei contractuale banca – client pe cale amiabila.”

Cum se desfasoara activitatea?

Potrivit art. 7 lit. d) din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, acestia au ca atributie “recuperarea pe cale amiabila a oricarei creante”.

Practic executorul judecatoresc devine mandatarul bancii. “Raporturile dintre executorul judecatoresc si client sunt supuse, prin asemanare, regulilor mandatului. Remiterea de catre client a înscrisului original constatator al creantei constituie mandat de încasare a acesteia.- art. 59 din Legea nr. 188/2000?

Intrebarea se pune in privinta operatiunilor realizate de catre executorul judecatoresc respectiv a onorariilor practicate, corespunzatoare operatiunilor realizate. Aspecte care pot fi verificate din punct de vedere al conformitatii cu reglementarile legale de catre Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania.

O parte a breslei considera ca astfel de tarife sunt de dumping, practicate sub nivelul minim prevazut de Ordinul Ministrului Justitiei nr. 2550/2006.

In privinta operatiunilor realizate apreciem ca acestea tin mai degraba de activitatea mediatorului:

+ pot fi realizate anterior inceperii procedurii de executare silita, caz in care un executor judecatoresc trebuie sa aiba calitatea de mediator, iar actele se realizeaza in numele profesiei de mediator si nu al casei de executori judecatoresti;

+ pot fi realizate in paralel cu initierea/derularea procedurii de executare silita, caz in care executorul judecatoresc nu poate detine atat calitatea de mediator, cat si calitatea de executor;

In aceasta ecuatie nu trebuie sa neglijam rolul bancilor care apeleaza la executorii judecatoresti pentru a face diligentele necesare solutionarii pe cale amiabila a conflictului, cu nerespectarea prevederilor Legii nr. 192/2006.

Aspecte care trebuie aduse la cunostinta Consiliului de Mediere si care trebuie avute in vedere inclusiv de mediatorii interesati de acest domeniu, pentru ca acestia sa faca demersuri similare catre banci pentru ca initierea procedurii de solutionare amiabila sa fie realizata de catre un mediator.

Autor Ursan Iuliu  – Mediator

mediatorbucurestimustateanu.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie