Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, le va sugera membrilor AGA Tarom sa renunte la bonusuri si beneficii

 

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat duminica, la Realitatea TV, ca intentioneaza sa le sugereze membrilor Adunarii Generale a Actionarilor si ai noului Consiliu de Administratie sa nu îsi mai acorde bonusuri si bilete la preturi preferentiale pâna când compania nu va deveni performanta.

ramona manescu1‘Am sa le sugerez membrilor AGA si noului Consiliu de Administratie sa aiba în vedere un lucru care mie mi se pare foarte important si de bun simt: sa nu îsi mai acorde bonusuri si sa nu îsi mai dea bilete la preturi preferentiale pâna când compania nu va fi performanta’, a spus Ramona Manescu.

În ceea ce priveste conflictul dintre presedintele Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, si directorul executiv, Christian Heinzmann, Ramona Manescu a precizat ca a tinut partea Tarom.

‘A fost un conflict deschis, foarte puternic mediatizat. Oamenii din Tarom nu au încercat sa ascunda acest conflict, între Consiliul de Administratie, în special presedintele de la acea vreme, Pascariu, si directorul general Heinzmann. Din afara ne uitam întâi la ce face directorul si apoi la ce face Consiliul de Administratie. Din interior, lucrurile se vad altfel. Ministerul Transporturilor nu trebuie sa ia partea nici Consiliului nici directorului. Eu am vrut sa ma asigur ca Tarom va fi cel care va câstiga. Am tinut partea Tarom, pentru ca, dupa toate datele finale pe care le aveam din interior, era foarte clar ca Heinzmann avea un plan de management aprobat de CA, însa constant Consiliul de Administratie a refuzat fiecare masura pe care Heinzmann, conform planului de management aprobat, o propunea consiliului. Consiliul de Administratie a aprobat planul de management si apoi, constant, fiecare masura din plan a fost respinsa desi, cu toata opozitia, Heinzmann a reusit sa diminueze din pierderile Tarom, cu 35 milioane lei. Poate nu e suficient. Tarom are nevoie de foarte mult, timpul a fost foarte scurt si opozitia CA a fost fost puternica. Pe lânga asta, CA, prin toate demersurile publice pe care le facea, aducea prejudicii de imagine companiei, pentru ca, sa aduci astfel de scandal în media, constant, aduce prejudicii de imagine companiei. (…) Este greu sa spun daca Consiliul de Administratie avea alte interese, exista tot felul de supozitii si exista un control al Ministerului Transporturilor si verificam toate masurile luate de Consiliul de Administratie de-a lungul timpului pentru a vedea daca prejudiciile au fost mai mari’, a explicat ministrul Transporturilor.

Rezultatele financiare ale companiei Tarom indica o îmbunatatire fata de anul trecut, pierderile fiind reduse cu 35 milioane de lei în primele 9 luni ale
anului, de la 118 milioane lei, la 83 milioane lei. îmbunatatirea rezultatelor se reflecta în principal prin mentinerea unui echilibru de numerar adecvat si prin lipsa
datoriilor restante catre bugetul de stat sau orice alti parteneri.

Pe de alta parte, Ramona Manescu a subliniat ca membrii CA au un contract de administrare, care ar trebui sa cuprinda criterii de performanta masurabile, care sa-i poata ajuta pe actionari sa urmareasca daca si-au respectat criteriile, daca au realizat masurile propuse.

‘În toate companiile, nu numai la Tarom, criteriile astea sunt destul de superficiale si e destul de greu sa îi sanctionezi, sa îi schimbi. Chiar îmi doresc si am propus si o sa avem o unitate special gândita, împreuna cu Banca Mondiala, de supraveghere a managementului privat, astfel încât toate contractele de administrare sa fie mai clare, sau chiar foarte clare, pentru ca, daca avem management privat, sa avem si performanta. Nu am introdus management privat doar sa putem sa omorâm companiile fara ca statul sa mai intervina’, a conchis Ramona Manescu.

Adunarea Generala a Actionarilor /AGA/ TAROM a decis, la începutul lui noiembrie, sa-i revoce din functie pe toti membrii Consiliului de Administratie al companiei.

‘AGA TAROM a decis sa-i revoce din functie pe toti membrii Consiliului de Administratiei al companiei TAROM pentru ca acestia au încalcat statutul companiei si mandatul cu care au fost investiti, în momentul în care au decis sa reduca mandatul managerului general (Christian Heinzmann – n.r.) de la patru ani la un an’, a anuntat, pe 4 noiembrie, Teodora Trandafir, purtatorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie