Conferinta Nationala a Asociatiei Magistratilor din Romania

 

In Aula Academiei Romane din Bucuresti a avut loc vineri, 22 noiembrie 2013, Conferinta Nationala a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), in cadrul careia s-au pus in dezbatere subiecte de maxim interes pentru sistemul judiciar, precum revizuirea Constitutiei, Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii, Statutul magistratilor – independenta judecatorilor si procurorilor intre coordonatele politice si materiale, Raspunderea magistratilor, Neretroactivitatea legii in materia drepturilor pecuniare ale magistratilor, si Impactul proiectului de regionalizare asupra sistemului judiciar.

asociatia magistratilor din romania AMRLa evenimentul organizat de AMR la care au fost prezenti presedintele AMR Dan Spanu, vicepresedintii AMR, judecatorii Gabriela Baltag, Andreea Ciuca, Norel Popescu si secretarul general al AMR, vicepresedinte al CAB judecatoarea Amelia Farmathy, au participat si judecatoarea Viorica Costiniu, presedinte de onoare al AMR, presedintele Uniunii Juristilor din Romania Ioan Chelaru, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania Constantin Sima, vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii judecatorul Adrian Bordea, fostul ministru al Justitiei senatorul Tudor Chiuariu, fostul membru CSM procuroarea Elena Hach, prof.univ.dr. Avocatul Liviu Popescu, avocatul Lucian Bolcas, procuroarea Paula Tanase de la Parchetul Tribunalului Galati, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice avocata Georgiana Iorgulescu dar si alti judecatori, procurori si avocati.

Judecatoarea Gabriela Baltag: „Daca vor sa fie independenti, procurorii trebuie sa iasa de sub autoritatea Ministerului Justitiei”

In timpul Conferintei Nationale a Asociatiei Magistratilor din Romania au fost sustinute mai multe discursuri si s-au dezbatut mai multe probleme semnalate de participantii la eveniment. Una dintre cele mai transante interventii a fost cea a vicepresedintei AMR, judecatoarea Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamt, care si-a exprimat pozitia in ceea ce priveste statutul procurorilor, afirmand ca procurorii nu mai pot fi pusi pe picior de egalitate cu judecatorii:

„Vorbind despre statutul procurorilor este anormal totusi ca au inceput si procurorii sa vorbeasca despre statutul lor, stiind ca foarte puternic de la inceputul anului s-a pus in discutie modificare unor legi de organizare si a Constitutiei. Cu privire la ce va aduce aceasta modificare a Constitutiei, am vazut cumva ca s-au exprimat dezamagiri. Am fost dezamagiti pentru ca s-a tot vorbit despre o reprezentare punandu-se in discutie autoritatea justitiei. Exista o mare diferenta, desi facem parte din aceeasi familie, ne despart foarte multe lucruri. Am sperat ca odata cu modificarea Constitutiei vor fi aduse reglementari, dar din pacate nu am vazut nicio reactie din partea procurorilor. Noi judecatorii am fost cei care am venit si am cerut o mai stricta reglementare in ce priveste independenta magistratilor, atat judecatori cat si procurori. Daca colegii nostri procurori raman magistrati atunci trebuie sa dispara autoritatea Ministerului Justitiei. Daca vor sa fie independenti, procurorii trebuie sa iasa de sub autoritatea Ministerului Justitiei. Reprezentantii CSM sustin controlul ierarhic din partea procurorilor. (…) Magistrati pot fi numai judecatorii. Aceasta este pozitia judecatorilor, acesta este mesajul pe care noi il aducem in fata dumneavoastra.”

Citeste mai departe pe luju.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie