Primul concurs de ape minerale din Romania. Vezi ce apa a primit cele mai multe premii

 

Primul concurs de ape minerale organizat în România a adus o serie de surprize privind apa pe care o bem în fiecare zi. Mari producatori sau mici branduri au avut curajul sa îsi lase produsul ”pe mâna” celor mai apreciati somelieri dintre care un specialist italian, Davide Oltolini.

Apa imbuteliataCompetitia s-a desfasurat vineri la Centrul Aroma din Corbeanca, iar reprezentantii productorilor de ape minerale românesti au avut dreptul sa asiste la tot procesul degustarii si evaluarii. Premiile acordate poarta mentiunea „Apa apreciata de juriul Concursului National de Ape Minerale 2013” si sunt primele recunoasteri acordate apelor minerale în cadrul unui eveniment national dedicat.

Perla Harghitei este, de departe, marele câstigator al primului concurs de ape minerale din România. Producatorul din comuna Sâncraieni, judetul Harghita, a primit trei diplome la trei categorii: apa plata, apa minerala îmbogatita cu CO2 de la sursa si apa minerala decarbogazificata total sau partial. Tiva Harghita, apa minerala carbogazoasa prouda tot de Perla Harghitei a primit premiul la categoria sa.

”Apele minerale naturale îmbuteliate de S.C. PERLA HARGHITEI S.A. îsi au originea din izvoarele localitatii Sâncraieni – în regiunea Ciucului Inferior, între masivul vulcanic Harghita (1800 m) si Muntii Ciucului(1500 m). Zona de un pitoresc aparte, Ciucul Inferior este deosebit de bogat în surse de apa minerala, numai în comuna Sâncraieni existând peste 80 de astfel de izvoare si fântâni”, se arata pe site-ul companiei care a ”ras” patru premii în concurs.

Juriul, prezidat de un specialist italian

Jurizarea apelor românesti a fost facuta de catre o comisie formata din 6 membri – 5 somelieri din România si unul din Italia, care este si presedintele juriului: Davide Oltolini, Formator în Asociatia Italiana a Somelierilor, specializat înca din 2002 în ape minerale. Din juriu vor face parte câtiva somelieri români de marca: Marian Timofti, presedintele Organizatiei Somelierilor din România 2011 (OSR2011) si Laurentiu Achim, presedintele Federatiei Somelierilor din România (FSR).

Degustarea probelor a fost facuta, în orb, pe categorii, iar evaluarea s-a facut cu ajutorul fiselor de degustare, în functie de urmatoarele criterii: aspectul vizual (culoare, limpiditate, perlaj), impresia olfactiva, impresia gustativa (aroma, postgust), impresie globala (echilibru, corpolenta).

Lista producatorilor invitati sa îsi înscrie apele în concurs a inclus cele mai importante nume din industrie: Borsec, Stânceni, Poiana Negri, Perla Harghitei, Phoenix Buzias, Bucovina, Roua Muntilor, Carpatina, Bodoc, Amfiteatru, Perla Covasnei, Zizin, Vâlcele, Lipova, Tusnad, Hera, Izvorul Minunilor, Biborteni, Harghita, Nova Oas, Boholt, Keia, Talea, Azuga, Bilbor, Aqua Carpatica, Aqua Sara, Aqua Hercinica, Perenna Premier, Izvorul Muntelui, Spring Harghita, Apa Iezer, Poiana Izvoarelor, Apa Maxima, Calipso. Nu toti producatorii au dorit sa îsi înscrie produsele în competitie.

Concursul reprezinta o premiera pentru România si a fost organizat de Eventosophy, revista BonChef.ro si Organizatia Somelierilor din România 2011.

Vezi lista câstigatorilor pe agrointel.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie