O delegatie a Comisiei Europene vine in Romania pentru o noua misiune de evaluare privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie

 

O delegatie a Comisiei Europene va veni în România la începutul saptamânii viitoare, în cadrul unei misiuni de evaluare privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie. Membrii delegatiei vor avea întâlniri cu oficiali români, printre care si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

robert cazanciucPe 7 noiembrie, Robert Cazanciuc a efectuat o vizita la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, împreuna cu care a facut o trecere în revista a cooperarii din cadrul MCV din cele sase luni de mandat în fruntea ministerului.

Cu acea ocazie, ministrul Justitiei a declarat ca în cadrul întrevederii ‘s-a apreciat ca MCV-ul functioneaza bine pâna acum, ca sunt rezultate’.

La începutul lunii octombrie, Robert Cazanciuc sustinea ca expertii de la Bruxelles responsabili cu realizarea raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare sunt asteptati la Bucuresti pe 24-27 noiembrie, dar documentul nu poate fi prezentat decât în ianuarie 2014.

Tot în octombrie, purtatorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, preciza ca Raportul pe MCV va fi prezentat de Comisia Europeana la începutul anului viitor, iar executivul comunitar a primit mai multe sesizari ale unor ONG-uri, „dupa controversa creata în jurul situatiei unor procurori si a unor numiri”.

Cea mai recenta misiune a Comisiei Europene privind MCV a avut loc în 23-27 septembrie, la nivel de experti.

Pe 23 septembrie, ministrul Robert Cazanciuc a discutat cu expertii europeni despre finalizarea procesului de adoptare în Parlament a pachetului legislativ în materie penala; dialogul institutionalizat cu societatea civila în domeniul justitiei; asigurarea resurselor necesare finantarii sistemului judiciar sau adoptarea, de catre Guvern, a proiectului de lege privind eliminarea dreptului magistratilor condamnati pentru fapte de coruptie de a beneficia de pensii de serviciu.

Alte teme ale întrevederii de atunci au fost: asigurarea stabilitatii conducerii la vârful Ministerului Public si Înaltei Curti de Casatie si Justitie; continuarea implementarii Strategiei nationale anticoruptie; crearea premiselor pentru înfiintarea Tribunalului Comercial Bucuresti; aprobarea finantarii pentru demararea proiectului Justice district; lansarea dezbaterilor publice asupra Codului insolventei si prezentarea sa în Guvern si elaborarea unui prim proiect al Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar.

Tot atunci, membrii delegatiei CE au avut întâlniri cu reprezentantii CSM, Înaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public, DNA, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.

În plus, delegatia de experti a efectuat o vizita în teritoriu, unde a avut întrevederi cu reprezentanti de la nivel local ai institutiilor implicate în procesul de reforma a sistemului judiciar si luptei împotriva coruptiei.(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie