Mandatul lui Franklin Templeton, prelungit cu doi ani, la Fondul Proprietatea
Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat de principiu vineri în AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, începând cu 30 septembrie 2014, la propunerea celui mai mare actionar al Fondului Proprietatea, fondul de hedging Elliott Associates.
Pe ordinea de zi a AGA au fost doua propuneri în ceea ce priveste mandatul Templeton, prelungirea pe o perioada de patru ani si, respectiv, de doi ani.
Elliott Associates a prezentat si doua criterii de performanta pentru Franklin Templeton, a caror neîndeplinire ar putea duce la încheierea anticipata a mandatului.
„Vrem sa facem o reevaluare a lor (Franklin Templeton, n.r.) înainte de septembrie 2015, sper sa întruneasca aceaste criterii de performanta si vom fi foarte multumiti, pretul actiunilor va fi mai sus (…) Daca nu o fac, ne pot explica ce s-a întamplat, daca au fost factori externi sau o lipsa de performanta din partea lor, si vom decide. Ne întâlnim si votam în 2015. Este cea mai buna metoda de a motiva si stimula Franklin Templeton. Stim ca munca lor este dificila, îi putem ajuta în multe feluri, cu idei diferite pe care le putem da, îi asistam în 23 de procese în care am intervenit ca vocea unui actionar. Dar ne asteptam la performante de la ei si nu vrem sa le dam un mandat de patru ani fara conditii”, a declarat Iain Gunn, reprezentat al Elliot.
El a amintit ca a fost o perioada când pretul actiunilor era în scadere si discount-ul fata de activul net era în crestere, din mai multe motive, unele fiind independente de masurile adoptate de administrator.
„Multe s-au întamplat din cauza unor factori în afara controlului Templeton, procesele, întârzierea programului de rascumparare, au avut o perioada dificila cu reglementatorul. Stim ca lucrurile nu sunt usoare, un portofoliu unde ai particiatii minoritare în companii de stat. Totusi, credem ca sunt lucruri care se pot face pentru a reduce discount-ul mai repede decât s-a întamplat pâna în acest an. Suntem încurajati de ceea ce au facut Greg (managerul FP, Greg Konieczny, n.r.) si echipa în ulimele luni, credem ca a fost masurat ca un succes mare, si asta s-a vâzut în pretul actiunilor. Suntem încântati de ce ati facut în ultimele luni (vorbind catre reprezentantii Templeton, n.r). Hai sa mai facem la fel si sa vedem unde suntem peste doi ani. Dar nu poti avea patru ani, pentru ca nu vrem sa ne întoarcem în perioada de scadere” a mai spus Gunn.
Decizia fost adoptata cu 72% din voturile exprimate.
„Acum noul contract de administrare urmeaza sa fie negociat între noi si Comitetul Reprezentantilor. La AGA de anul viitor acesta va trebui aprobat cu toate detaliile, comisioane, criterii de performanta (…) Toti actionarii care au vorbit si-au exprimat sustinerea. Bineînteles ca totdeauna exista o diferenta de opinii, daca e mai bine un mandat mai scurt sau mai lung, dar adevarul este ca nu au fost idei ca «Nu va vrem aici», a fost invers, o sustinere foarte puternica”, a declarat managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, într-o conferinta de presa dupa AGA.
Elliott a propus introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton sa îl încaseze din banii distributi actionarilor, prin rascumparari de actiuni, reducerea capitalului social si virarea sumelor respective catre actionari.
Elliott vrea ca discountul între pretul actiunilor FP la bursa si activul net pe actiune sa fie de cel mult 15% în maxim doua treimi din sedintele de tranzactionare în perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015. Totodata, activul net ajustat la data de 30 iunie 2015 trebuie sa fie mai mare decât la data de 30 septembrie 2013.
„VUAN (valoarea unitara a activului net – n.r.) ajustata va fi calculata ca: VAN calculata conform prevederilor legale în vigoare plus orice restituiri catre actionari în urma reducerilor capitalului social în perioada 11 octombrie 2013 – 30 iunie 2015 plus orice onorariu variabil platit lui Franklin Templeton (…) toate împartite la numarul de actiuni platite la data de 30 iunie 2015 minus numarul de actiuni rascumparate (si neanulate) de societate”, a propus Elliott.
În prezent, actiunile Fondului Proprietatea sunt tranzactionate la o diferenta de aproximativ 30% fata de activul net pe actiune.
Citeste mai departe pe mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!