Presedintele ANRP: Conturile Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, blocate in mod ilegal
Conturile Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) au fost blocate în aceasta saptamâna, ne-a declarat domnul George Baesu, presedintele ANRP. Astfel, un cesionar din Cluj a reusit sa popreasca, pentru aproape 2 milioane de lei, conturile ANRP, în urma unei decizii a Judecatoriei din Sectorul 5.
Presedintele ANRP, George Baesu ne-a declarat, ieri, ca este de-a dreptul îngrijorator modul în care banii din conturile institutiei, meniti sa ajunga la proprietarii de drept, sunt luati de cesionari sau samsari, fara sa aiba un temei legal.
Domnia sa ne-a spus ca, în cazul cesionarului din Cluj, nici fosta Comisie Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD), nici Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor nu au finalizat procedura administrativa de solutionare si nu au emis un titlu de despagubire.
Titularul acestui dosar a solicitat în justitie sa i se emita titlu de despagubire, dar instanta i-a respins actiunea, atât în fond (2012), cât si în recurs (2013), motiv pentru care cesionarul s-a adresat unei alte instante, cea din Bucuresti, unde a si reusit sa obtina sa aiba câstig de cauza. Oficialul ANRP ne-a declarat ca, pe calea executarii silite, se urmareste obtinerea dublului sumei care s-ar primi în mod legal prin aplicarea grilei notariale în temeiul Legii nr. 165/2013.
Pentru încuviintarea executarii silite, cesionarul a folosit o dispozitie a lui Emil Boc din 2007, potrivit ANRP.
George Baesu a spus: „În aceasta situatie, ANRP va contesta decizia Tribunalului, adresându-se celor mai înalte instante: Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curti de Justitie si de Casatie. Între timp, însa, banii din conturile cu pricina sunt sustrasi de catre asa-zisii proprietari de drept, iar acest lucru este dezavantajos atât pentru stat cât si pentru persoanele care sunt îndreptatite sa fie despagubite, în mod legal”.
Conform declaratiilor domniei sale, procesul despagubirilor ar trebui sa fie sprijinit „din toate partile”, începând cu organele de justitie si sfârsind cu autoritatile centrale.
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor lucreaza, actualmente, emiterea titlurilor de plata pentru dosarele de despagubire aprobate înainte de aparitia Legii nr. 165/2013.
Potrivit estimarilor realizate de Guvern, autoritatile mai trebuie sa returneze aproximativ 8 miliarde de euro în conturile fostilor proprietari deposedati de regimul comunist.
Legea despagubirilor fostilor proprietari prevede un sistem de compensare pe baza de puncte în cazul în care obiectul restituirii nu mai poate fi acordat detinatorului de drept. Proprietarii îsi pot valorifica punctele primite prin cumpararea la licitatie a unor imobile din fondul national. Preschimbarea punctelor în bani din bugetul de stat se va putea face începând cu anul 2014, în transe anuale de câte 14% (ultima transa fiind de 16%). Alexandra Craciun, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!