Oficialii OMV avertizeaza ca investitiile in Romania ar putea fi oprite din cauza noii taxe de 1,5% pe an, pe constructiile speciale
Petrom ar putea reanaliza unele dintre investitiile viitoare în România, în functie de cum va fi impusa taxa de 1.5% pe an pe constructiile speciale, au avertizat oficialii OMV.
„Taxa de 1,5% este un stimulent puternic sa nu mai investim. În functie de cum va arata în final, va trebui sa reanalizam investitiile viitoare în România” a declarat David Daives, director financiar al OMV si membru în boardul Petrom.
Davies a explicat ca, de exemplu, daca Petrom decide sa investeasca acum în dezvoltarea unu activ, exista posibilitatea ca si dupa 15 ani, moment în care activul respectiv nu mai produce nimic, compania sa fie obligata sa plateasca taxa de 1,5%.
„Nu stim înca exact cum va arata aceasta taxa, dar pare o taxa pe investitii. Petrom este cel mai mare investitor în România si se pare ca Guvernul ne pedepseste pentru asta. Taxa va avea un impact negativ asupra oricarei investitii din România”, a spus Davies.”Unele investitii vor pica sub pragul de rentabilitate. Orice investitie vei face, randamentul va fi cu 1,5% mai mic”, a completat oficialul OMV.
Davies nu a dat detalii referitoare la ce investitii ar putea fi sistate sau abandonate, spunând ca toate deciziile viitoare ale companiei vor fi luate dupa ce Guvernul va stabili exact cum se va aplica procentul de 1,5% pe an din valoarea contabila pe constructiile speciale.
De la 1 ianuarie, Guvernul va impune o taxa speciala pe constructiile speciale detinute de companiile din România, de 1,5% din valoarea contabila a acestora. Denumita si „taxa pe stâlp”, aceasta masura ar urma sa aduca la bugetul de stat 488 milioane de lei anul viitor, 511,07 milioane de lei în 2015, 535,7 milioane de lei în 2016 si 561,77 milioane lei în 2017. Recent, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, arata ca estimarea este una pesimista, calculele Directiei de prognoze din MFP aratând ca suma este mult mai mare.
Regimul fiscal la care vor fi supuse companiile petroliere va fi înasprit anul viitor si pentru ca Guvernul va majora redeventele pe productia de titei si gaze, care sunt neschimbate din 2004,anul privatizarii Petrom.
Începând din acest an, Petrom mai plateste o taxa de 1,5% aplicata pe veniturfile brute obtinute din extractia titeiului, alaturi de un procent de 60% aplicat pe veniturile obtinute din liberalizarea preturilor la gaze. economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!