Numarul cazurilor rezolvate prin mediere, a crescut spectaculos in Italia
Si in Italia medierea este o institutie tanara si in plina formare in domeniul managementului conflictelor. Italienii au inceput efectiv – in numar mai semnificativ – sa apeleze la mediere incepand cu 2010 cand, pentru degrevarea instantelor de numarul de dosare aproape imposibile pentru judecatori, s-a introdus participarea obligatorie la o prima sedinta la mediator. Cu o intermitenta de cateva luni de zile, aceasta obligativitate a fost reintrodusa in sistemul juridic italian pe o durata fixa de 4 ani, pana in anul 2017, inclusiv.
Un raport al ISDACI (Institutul Stiintific pentru Arbitraj, Mediere si Drept Comercial) a relevat numarul cazurilor solutionate prin justitia alternativa. Potrivit raportului, numarul celor care apeleaza la metodele alternative precum medierea si concilierea a crescut in mod spectaculos in anul 2012.
Astfel, in 2012 au fost depuse 243.281 de cereri la Centrele de solutionare amiabila (Centre de mediere, Arbitraj, Conciliere), in crestere cu 72% fata de anul 2011. Cea mai frapanta crestere a inregistrat-o medierea civila si comerciala, in 2012 fiind depuse 154.879 de cereri de mediere, cu 154,7% mai mult decat in anul 2011, conform mondomediazione.it.
Doamna Livia Pomodoro, presedinta Tribunalului din Milano, e de parere ca oligativitatea unei sedinte la mediator „are, pe langa scopul degrevarii instantelor de numarul mare de cauze, scopul de a contribui la implementarea culturii medierii printre cetateni, pentru ca acestia sa constientizeze capacitatea lor de a solutiona – in mod autonom si prin diverse metode (precum medierea) – conflictele in care sunt implicati”, mentioneaza aceeasi sursa.
Din datele raportului si din modul sustinerii medierii de catre magistrati si Ministerul de Justitie pe parcursul anilor, reiese faptul ca, in Italia, medierea si-a gasit locul binemeritat in sistemul de management al conflictelor dintre cetateni. Mediator, Dorin Ilie, juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!