Ministrul Muncii a afirmat ca bugetul pe 2014 va asigura plata fara sincope a pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale

 

Bugetul de stat si cel asigurarilor sociale de stat pentru anul viitor au fost construite astfel încât sa asigure plata fara sincope a pensiilor, a altor drepturi de asigurari sociale si a indemnizatiilor de somaj, pentru sustinerea respectivelor sectoare alocându-se 8,2% din PIB, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Mariana Campeanu, Foto: ro.wikipedia.org

Mariana Campeanu, Foto: ro.wikipedia.org

‘Bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetul pentru somaj au fost construite pe indicatorii macroeconomici si sociali pentru 2014 si pe o prognoza, speram noi realista, în privinta numarului de persoane care vor beneficia de pensie, de ajutoare sociale, de indemnizatii pentru somaj, în asa fel încât sa putem asigura respectivele plati fara nicio sincopa’, a afirmat ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a subliniat ca, în situatia aparitiei ‘unor fenomene deosebite’, exista posibilitatea rectificarilor bugetare, însa actuala constructie se bazeaza pe date realiste. De altfel, în 2014, pentru sustinerea sistemului public de pensii si a sistemului asigurarilor de somaj se va aloca 8,2% din PIB.

Referindu-se la reducerea cotelor de contributii sociale, ministrul Muncii a precizat ca aceasta se va produce ‘dupa executia bugetara de la mijlocul anului viitor, când vor fi disponibile toate datele, inclusiv influentele reducerii TVA în sistemul de panificatie, pentru a nu fi afectata stabilitatea sistemelor de asigurari sociale’.

La constructia bugetara în domeniul asigurarilor sociale de stat si al asigurarilor de somaj s-a avut în vedere majorarea cu 3,75% a valorii punctului de pensie, precum si scaderea ratei medii a somajului la 4,8%. Pentru finalul anului 2014 s-a estimat ca numarul de someri va fi de 435.000 fata 438.000 în decembrie 2013. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor s-a apreciat ca vor fi 4.685.000 pensionari platiti prin Casa Nationala de Pensii Publice (pensie medie lunara de 812 lei) si 154.600 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul Român de Informatii (pensie medie lunara de 2.588 lei).

Vineri, deputatii si senatorii din comisiile de munca au avizat favorabil proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, cu 18 voturi pentru si 4 împotriva. Toate cele 15 amendamente ale opozitiei, care vizau suplimentari de fonduri, au fost respinse.

Bugetul asigurarilor sociale de stat pentru 2014 este de 47,2 miliarde lei, cu 3,94% mai mare fata de cel din 2013, prevede proiectul înaintat Parlamentului.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care a prezentat fundamentarea celor doua bugete, a subliniat ca la constructia acestora s-au avut în vedere prognoze referitoare la evolutiile macroeconomice ale anului viitor, precum si respectarea angajamentelor Guvernului.(A, AS-autor: Daniel Cocoru, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie