ICCJ a prelungit cu 30 de zile mandatele de arestare preventiva ale procurorului Angela Nicolae si fiului acesteia

 

Înalta Curte de Casatie si Justitie a prelungit joi cu 30 de zile mandatul de arestare preventiva emis anterior pe numele Angelei Nicolae, procuror-sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe din Parchetul General, si a fiului acesteia, Daniel Nicolae, acestia fiind cercetati în dosarul de evaziune fiscala cu produse alimentare.

ICCJDecizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

În acest caz au fost arestate mai multe persoane, printre care se afla si milionarul Justin Paraschiv, acuzat ca face parte dintr-o grupare formata din oameni de afaceri români si de origine araba, condusa de Moubarak Mahmoud Sleiman, care a produs statului un prejudiciu de peste 70 milioane euro.

Potrivit DNA, din 2010 pâna în prezent, membrii gruparii au derulat activitati infractionale de evaziune fiscala si spalare de bani ce vizeaza productia si desfacerea produselor din carne.

Printr-un amplu mecanism evazionist, în cadrul caruia au fost utilizate societati comerciale de tip fantoma (adica societati comerciale care nu functioneaza la sediul declarat, au asociati si administratori cetateni straini, care nu pot fi gasiti la resedintele declarate), inculpatii au derulat operatiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.

Astfel, în intervalul 2010-2013, membrii retelei au derulat operatiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate marfurile fiind valorificate fara forme legale pe piata interna, cu eludarea legislatiei privind obligatiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit), iar reusita fraudei fiscale a fost posibila prin masurile de precautie folosite si sprijinul functionarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmarire penala.

Anchetatorii sustin ca Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic si administrator al SC Sam Plus International SRL Bucuresti, a fost principalul organizator al grupului infractional la care au aderat persoane interpuse, implicate în înfiintarea firmelor fantoma, coordonarea operatiunilor si reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale.

Angela Eugenia Nicolae, sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe (altele decât PHARE), si fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzati ca, în perioada 2012-2013, au pretins, în numeroase rânduri, si au primit diferite sume de bani de la Rami Ghaziri si de la un alt învinuit, lasându-i sa creada ca, prin calitatea de procuror sef birou la PÎCCJ, Angela Nicolae va putea influenta obtinerea unor solutii favorabile în dosarele penale în care erau cercetati pentru infractiuni de evaziune fiscala.

În concret, în perioada 2012-2013, Angela Nicolae a pretins si primit, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct si prin intermediul fiului sau, sume de bani între 2.000 lei si 5.000 lei de la învinuiti.

Un mod de operare similar a fost folosit de Angela Nicolae si în raporturile cu o alta persoana, administrator si asociat în mai multe societati cu profil agricol.

Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectiva a apelat la Angela Nicolae care i-a promis ca va interveni pe lânga un prim-procuror al unui Parchet de pe lânga Judecatorie, pentru a-i facilita unui prieten obtinerea unei solutii favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru savârsirea infractiuni de conducere sub influenta bauturilor alcoolice si vatamare corporala din culpa.

Ancheta penala a fost finalizata, dar nu în sensul promisiunii facute de Angela Nicolae, ci în sensul trimiterii în judecata a persoanei cercetate.

În cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane care sunt cercetate în stare de libertate, printre care se afla si senatorul PSD Niculae Badalau.(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie