ANAF propune un nou formular fiscal pentru persoanele fizice

 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) urmeaza sa introduca in circuitul fiscal un nou formular prin care sa stabilieasca din oficiu impozitul pe veniturile persoanelor fizice, se arata intr-un proiect de ordin al autoritatii, lansat recent in dezbatere publica. Acest lucru vine in urma modificarii sistemului de impozitare pentru anumite categorii de venituri realizate de persoanele fizice.

anafPotrivit ANAF, sistemul de impozitare pentru anumite categorii de venituri realizate de persoanele fizice a suferit o serie de schimbari privind:

  • modul de stabilire a venitului net, pentru contribuabilii care desfasoara activitati agricole;
  • termenele de plata pentru impozitul anual datorat in cazul veniturilor din agricultura impuse pe baza normelor de venit;
  • includerea in sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultura si piscicultura;
  • impunerea pe baza normelor de venit a activitatilor de inchiriere in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica;
  • desfiintarea deciziilor de impunere din oficiu, in cazul in care contribuabilul depune declaratia de venit, in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

Avand in vedere aceste modificari, era necesara adaptarea corespunzatoare a formularelor utilizate in prezent pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe veniturile persoanelor fizice, a precizat sursa citata.

In acest context, ANAF a lansat recent in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului 256 “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”.

Astfel, in noul formularul au fost introduse informatii cu privire la termenele de plata a sumelor stabilite din oficiu.

In plus, pentru situatiile in care creantele fiscale sunt scadente la termene viitoare datei comunicarii deciziei de impunere, ANAF a propus si o anexa la decizia de impunere care cuprinde informatii privind repartizarea sumelor stabilite din oficiu.

Aceasta urmeaza sa fie utilizata numai in situatia in care impunerea din oficiu se realizeaza in cursului anului de realizare a venitului, se precizeaza in dispozitiile propuse de Fisc.

Atentie! Prevederile cuprinse in acest material nu se aplica momentan, ci se afla in stadiu de proiect pe care il puteti consulta aici.

Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie