Serviciile de consultanta pentru vanzarea actiunilor statului la Romtelecom, cu doi ofertanti

 

Consortiile Raiffeisen Capital&Investment-Deutsche Bank AG Londra si Swiss Capital-BT Securities-UBS Limited au depus, joi, oferte pentru furnizarea de servicii de consultanta în vederea vânzarii participatiei detinute de stat la Romtelecom, au declarat surse pentru MEDIAFAX.

romtelecomConsortiul Swiss Capital-BT Securities-UBS va fi asistat de casa de avocatura Musat&Asociatii.

Termenul initial pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 14 noiembrie, dar a fost prelungit pâna joi, 21 noiembrie, ora 12.00, la solicitarea potentialilor investitori, conform unui anunt al Ministerului pentru Societatea Informationala din 5 noiembrie.

Firmele intersate trebuie sa dovedeasca ca au participat în ultimii 10 ani în calitate de consultant în cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifra de afaceri de cel putin 2,5 miliarde de lei sau au finalizat un contract de consultanta cu o valoare de cel putin 1,3 miliarde de lei la companii de stat.

O alta cerinta este ca ofertantii sa fi participat în ultimii 5 ani în calitate de consultant în investitii financiare pe piata de capital sau vânzari de pachete de actiuni cumulate în mediul privat în valoare de cel putin 500 milioane de lei.

Criteriile de selectare sunt alternative si, în cazul unui consortiu/asociere, autoritatea contractanta solicita îndeplinirea oricaruia din aceste criterii de catre cel putin un membru al asocierii/consortiului.

„Viitorii ofertanti trebuie sa dovedeasca ca în ultimii trei ani au realizat o cifra medie de afaceri de minim 1 miliard de lei. În cazul unui consortiu/asociere, se solicita îndeplinirea acestui criteriu de catre cel putin un membru al asocierii/consortiului. De asemenea, viitorii ofertanti trebuie sa nu fi avut, în ultimii trei ani, contracte de consultanta încheiate cu Romtelecom, Cosmote România si Hellenic Telecommunications Organization (OTE)”, se mai spune în anunt.

Documentatia licitatiei a costat 10.000 de euro.

Atributiile consultantului vor consta în acordarea de asistenta pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, se mai spune în comunicat.

Participarea la procedura de selectie a fost conditionata si de depunerea unei garantii de participare de 2,3 milioane de lei.

Raiffeisen Capital&Investment a mai participat la ofertele de vânzare de actiuni Transgaz (finalul anului 2007 si aprilie 2013) si Romgaz (octombrie 2013).

În primele zece luni ale acestui an, Raiffeisen Capital&Investment a intermediat tranzactii de 2,68 miliarde de lei (15,08%), însa rulajul urmeaza sa creasca în luna noiembrie, când au fost înregistrate în sistemul Bursei rezultatele ofertei Romgaz (1,128 miliarde de lei, valoarea actiunilor Romgaz vândute pe piata locala).

Swiss Capital a intermediat, împreuna cu BT Securities, oferta pentru listarea Nuclearelectrica (septembrie 2013) si este cel mai activ broker de la Bursa de la Bucuresti, cu un rulaj de 3,493 miliarde lei (19,66% cota de piata) în primele zece luni din acest an.

Statul a mai încercat sa privatizeze Romtelecom si în 2005 si în 2008, dar ambele initiative au esuat.

Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicatii OTE, care detine 54,01% din capital din anul 2001.

OTE a devenit actionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru înca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este actionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

NextGen furnizeza servicii de internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa în peste 120 de localitati urbane si rurale.

Datele ministerului privind situatia financiara a Romtelecom în ultimii trei ani releva ca în 2010 a fost înregistrata o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifra de afaceri de 3,02 miliarde de lei.

În 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în timp ce în 2012 a fost înregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,73 miliarde de lei.

La finele anului 2012, Romtelecom avea 6.850 de salariati.

Principalii concurenti ai companiei sunt RCS&RDS si UPC România. Adrian Dumitrache, Stefan Musgociu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie