Reactia ministrului roman de Externe cu privire la imprumuturile suspendate pentru studentii romani si bulgari, de catre colegiile britanice

 

Acordarea unor împrumuturi destinate studentilor a fost suspendata pentru români si bulgari, în urma unor „suspiciuni” create de o crestere a numarului de înscrieri la colegii britanice, relateaza The Telegraph online.

titus corlateanPotrivit publicatiei citate, secretarul de stat pentru Universitati David Willetts a declarat ca suspendarea împrumuturilor pentru studentii din cele doua tari a fost decisa dupa ce s-a observat o crestere „neobisnuita” a numarului celor care primesc sprijin din partea Student Loans Company (SLC). Aproximativ trei sferturi dintre studentii vizati nu au reusit sa dovedeasca faptul ca au dreptul la aceste împrumuturi, potrivit unor surse citate de ziar.

În prezent, SLC ofera doua tipuri de împrumuturi, si anume unul pentru plata taxelor scolare si unul pentru acoperirea unor cheltuieli de întretinere. Toti cetatenii UE pot aplica pentru un împrumut în vederea platii taxelor scolare. Românii si bulgarii, care nu au acces pe piata britanica a muncii, pot, în schimb, sa studieze în aceasta tara.

„Am descoperit ca s-a înregistrat o crestere semnificativa a numarului de studenti români si bulgari care au aplicat pentru un ajutor scolar complet în Anglia, în acest an”, a declarat Willetts în fata parlamentarilor, precizând ca, în conditiile în care acest tip de sprijin este acordat cetatenilor UE rezidenti pentru cel putin trei ani în Marea Britanie, fiecaruia dintre acesti studenti i s-a cerut informatii suplimentare pentru reluarea accesului la împrumuturi.

Potrivit publicatiei, aproximativ 5.500 de români si bulgari au primit prima plata a împrumutului pentru cheltuieli de întretinere anul acesta, reprezentând o crestere importanta fata de anul trecut.

Majoritatea studentilor sunt înregistrati la „furnizori alternativi” mai mici, care ofera diplome nationale superioare (HND) si alte calificari non-universitare. Aceste aplicatii ar urma sa fie concentrate la o „mîna de institutii”, adauga publicatia.

Executivul a aflat despre aceasta situatie dupa ce au fost trase semnale de alarma privind numarul solicitantilor din acest an, potrivit unei surse, care a adaugat ca acest lucru a creat suspiciunea ca nu toate aplicatiile ar fi valide. Doar un sfert dintre cei carora li s-a cerut sa prezinte dovada cu privire la rezidenta au facut acest lucru, a precizat sursa citata de ziar.

Cei care nu au reusit sa prezinte aceste dovezi risca recuperarea împrumuturilor, unii oficiali estimând ca este vorba despre o valoare totala de aproximativ un milion de lire sterline (aproape 1,2 milioane de euro). În unele cazuri banii vor fi recuperati din împrumuturile pentru taxe, la care studentii au dreptul în continuare.

Willetts a mai declarat ca Guvernul a oprit totodata acceptarea de catre unele colegii private a altor studenti pentru HND si pentru certificate nationale superioare (HNC), precizând ca a scris unui numar de 23 de colegii pentru a le cere sa nu mai accepte studenti, din cauza cresterii rapide a solicitarilor de împrumuturi, care nu pot fi acoperite.

Corlatean: Londra verifica cererile de împrumuturi ale studentilor din UE, nu doar ale românilor

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, miercuri seara, ca Londra verifica solicitarile privind costurile de întretinere ale studentilor din întreaga Europa care studiaza în Marea Britanie, nu doar ale românilor si bulgarilor.

Declaratia sefului diplomatiei survine dupa ce presa britanica a scris ca acordarea unor împrumuturi destinate studentilor a fost suspendata pentru români si bulgari, în urma unor „suspiciuni” create de o crestere a numarului de înscrieri la colegii din Marea Britanie.

„Sunt anumite verificari în clipa de fata care sunt generate de anumite suspiciuni, dar nu fata de studentii români si bulgari numai, ci fata de toti studentii din UE, pentru ca în ultima perioada au crescut brusc si oarecum inexplicabil solicitarile pentru acordarea – atentie! – a unor credite, dar creditele puse în discutie spre verificare sunt creditele de întretinere, ‘the living costs’, pentru care sunt niste conditii; trei ani minimum de rezidenta în Marea Britanie, în prealabil fata de solicitare. Nu creditele de studiu”, a declarat Titus Corlatean, la TVR.

Pe de alta parte, ministrul de Externe a precizat ca i-a transmis, miercuri, instructiuni ambasadorului român la Londra, Ion Jinga, iar acesta i-a înaintat o scrisoare ministrului britanic pentru universitati si stiinta, David Willetts, pentru a solicita „clarificari suplimentare” fata de aceasta tema.

Totodata, între MAE si Ambasada britanica la Bucuresti au avut loc discutii asupra acestui subiect. „Din discutiile, inclusiv cu Ambasada britanica, astazi, am fost informat, a rezultat ca e o tema mai generala fata de tarile membre UE si, înca o data, fata de acea chestiune, costurile de întretinere, ceea ce, înca o data, înseamna altceva fata de costurile, creditele de studiu”, a spus Corlatean.  Valentin Vidu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie