Patru proceduri de infringement impotriva Romaniei, lansate de Comisia Europeana

 

Comisia Europeana a lansat, miercuri, patru proceduri de infringement împotriva României, care nu a transpus legislatia europeana în cea nationala în domeniul mediului, al marii si al controalelor importurilor de sare, conform unui comunicat al CE.

proceduri de infringementComisia Europeana cere „de urgenta” Italiei, României si Sloveniei sa trimita detalii cu privire la modul în care legislatia UE privind depozitarea mercurului metalic considerat deseu este pusa în aplicare în legislatia lor nationala. Cele trei state membre nu au respectat termenul limita initial – 15 martie 2013 – de transpunere a legislatiei europene în cea nationala, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere acordând statelor membre doua luni pentru a raspunde. Deoarece nu s-a primit nici un raspuns, Comisia a trimis un aviz motivat (infringement).

Totodata, Comisia Europeana solicita României sa transpuna Directiva privind protectia animalelor utilizate în scopuri stiintifice în legislatia sa nationala, întrucât aceasta are drept scop „reducerea la minimum a utilizarii animalelor în experimente si impune utilizarea de alternative, acolo unde este posibil, asigurându-se, în acelasi timp, ca cercetarea în UE ramâne la un nivel de vârf”.

Directiva trebuia sa fie adoptata în legislatia nationala pâna la 10 noiembrie 2012. Întrucât România a depasit termenul limita, la 30 ianuarie 2013 a fost trimisa o scrisoare de punere în întârziere. „România a raspuns ca transpunerea a fost imanenta, dar Comisia nu a primit înca nicio notificare oficiala ca legislatia a fost adoptata. Prin urmare, Comisia trimite un aviz motivat si, în cazul în care România nu actioneaza în termen de doua luni, cazul poate fi înaintat Curtii de Justitie a UE care poate impune sanctiuni financiare”, se arata în comunicat.

Comisia atrage atentia asupra faptului ca România nu a furnizat „dovezi ale contaminarii radioactive a sarii importate (nu au existat rezultate pozitive în esantioane) si ca evaluarea riscurilor efectuata de România nu este adecvata”. CE considera ca controlul fizic sistematic al sarii importate din acelasi loc de origine din Ucraina si Belarus este „disproportionat” si nu poate fi justificat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 882/2004.

De asemenea, Comisia cere României sa asigure schimbul electronic direct de informatii relevante în domeniul pescuitului cu alte state membre.

Astfel, Executivul de la Bruxelles a lansat un infringement (aviz motivat) la adresa României referitor la nerespectarea obligatiilor de a asigura schimbul electronic direct de informatii relevante în domeniul pescuitului cu alte state membre.

În toate cele patru cazuri, Comisia avertizeaza Bucurestiul ca, daca nu actioneaza în termen de doua luni, cazurile pot fi înaintate Curtii de Justitie a UE care poate impune sanctiuni financiare. romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie