Parlamentul European a aprobat raportul cu privire la primele sisteme europene de radionavigatie

 

Parlamentul European a aprobat miercuri un raport întocmit de vicepresedintele PPE Marian-Jean Marinescu ce presupune ca programele de radionavigatie prin satelit Galileo si EGNOS sa puna la dispozitia cetatenilor o alternativa europeana civila la semnalul american GPS sau la cel rusesc Glonass, de care utilizatorii GNSS au depins pâna acum.

parlamentul europeanPotrivit eppgroup.eu, patru sateliti au fost deja lansati, iar alti 18 urmeaza a fi a fi lansati pâna la sfârsitul anului 2014. Pâna în 2018, obiectivul este ca infrastructura Galileo sa numere 30 de sateliti, precizeaza sursa citata.

Raportul cu titlul „Implementarea si operarea sistemelor europene de radionavigatie prin satelit” pune accent pe dezvoltarea pietii de aplicatii bazate pe tehnologia GNSS („global navigation satellite system”), dar si pe defalcarea bugetului alocat diferitelor segmente ale programelor. De asemenea, documentul insista pe importanta popularizarii sistemului Galileo ca o alternativa la sistemele militare straine folosite în prezent în Europa, precum GPS-ul american.

„Beneficiile socio-economice generate la nivel european de Galileo si EGNOS sunt estimate la o valoare totala de circa 70 de miliarde de euro în primii 20 de ani de operare”, a explicat Marinescu.

„Cele doua programe vor stimula dezvoltarea si inovarea si vor impulsiona cresterea economica în Europa. Se vor deschide noi oportunitati de afaceri pentru dezvoltatorii de aplicatii, pentru furnizorii de servicii, pentru cercetatori. Principalele sectoare vizate includ cele care necesita aplicatii de înalta precizie, precum aviatia, transportul terestru, agricultura”, a adaugat deputatul.

Acesta este unul dintre primele rapoarte aprobate în legatura cu bugetul UE 2014-2020. gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie