Interzicerea institutionalizarii copiilor pana la varsta de trei ani, ceruta de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil

 

Presedintele Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Gabriela Coman, a cerut miercuri, de Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, într-o dezbatere în Parlament, cresterea vârstei la care copilul poate fi institutionalizat de la doi la trei ani.

maini tata copil filiatieGabriela Coman, fost secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepurilor Copilului, a cerut miercuri ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, si parlamentarilor prezenti la conferinta organizata de UNICEF cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Copilului sa analizeze posibilitatea de crestere de la doi la trei ani a vârstei de la care copilul poate fi institutionalizat.

„Ar fi un mare pas pentru copii. Va solicit sa analizati o propunere de modificare a Legii 272 privind protectia drepturilor copilului, în sensul de a interzice ca minorii mai mici de trei ani sa fie institutionalizati. Propun ca acest lucru sa fie aplicat începând cu 1 ianuarie 2015, pentru a da astfel posibilitatea autoritatilor locale sa fie pregatite si sa aiba resursele umane si financiare”, a declarat Gabriela Coman.

Ea a precizat ca institutionalizarea nu reprezinta o solutie pentru cresterea si dezvoltarea copilului si, desi este o masura practicata de autoritatile locale, un studiu recent a demonstrat ca ea nu afecteaza doar dezvoltarea armonioasa a copilului, ci si structura creierului.

Presedintele FONPC a mai spus ca evitarea institutionalizarii pâna la trei ani este posibila prin intensificarea reintegrarii în familia naturala prin adoptie sau prin apelarea la familii de plasament.

„Exista tari în care este interzisa plasarea copiilor în institutii pâna la cinci sau pâna la sapte ani. Eu am încercat ca secretar de stat sa interzic institutionalizarea copiilor români pâna la sapte ani, dar este adevarat ca la acel moment resursele nu permiteau o asemenea masura. S-a ales atunci interzicerea institutionalizarii pâna la doi ani”, a explicat Gabriela Coman.

Ea a adaugat ca deocamdata solicita cresterea acestei vârste pâna la trei ani, dar ca intentioneaza sa pledeze pentru cresterea treptata pâna la cinci ani.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat ca sustine aceasta propunere.

„Ca principiu, nu am nimic împotriva, pentru ca eu cred ca niciun copil nu ar trebui sa fie institutionalizat. Din punctul meu de vedere, în nicio forma de institutionalizare copilul nu va avea dragostea unei familii care si-l doreste”, a spus Mariana Câmpeanu.

Ea a precizat ca sustine reintegrarea copiilor în familiile naturale sau adoptarea lor si a facut apel sa îi fie semnalate directiile pentru protectia copilului care nu declara copiii adoptabili.

Institutionalizarea copiilor mici produce modificari în structura creierului, acestia au probleme de discernamânt, de control al impulsurilor si de pastrare a amintirilor, dar si un coeficient de inteligenta scazut, rezulta dintr-un studiu realizat de trei cercetari americani pe copii români.

Studiul Bucharest Early Intervention Project (BEIP), demarat în anul 2000 de trei cercetatori americani, a analizat efectele institutionalizarii asupra dezvoltarii creierului si comportamentului copiilor prin comparatie cu copii care nu au fost institutionalizati sau care au fost plasati în asistenta maternala.

Cei trei profesori americani – Nathan Fox, de la University of Maryland, Charles Nelson, de la Harvard University si Charles Zeanah, de la Tulane University – au prezentat în 13 noiembrie, la Bucuresti, rezultatele obtinute pâna acum din primul studiu.

Cercetarile de pâna acum au demonstrat ca minorii plasati în asistenta maternala au mai putine tulburari emotionale si anxietati în comparatie cu aceia care au continuat sa traiasca în institutii, dar si faptul ca momentul interventiei conteaza foarte mult.

Reprezentantii autoritatilor publice din România, dar si specialistii din domeniu considera ca rezultatele studiului impun o noua abordare a unor metode din sistemul de protectie. Aurelia Alexa, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie