Cum ajung romanii sa plateasca triplu un credit bancar

 

Românii care iau credite de la banci ajung sa plateasca si triplu suma împrumutata. De vina sunt dobânzile mari din tara noastra. Pentru un credit imobiliar în euro, de exemplu, un român plateste o dobânda dubla fata de un german sau un francez.

birou de creditIar reteta este una de succes pentru institutiile financiare. Bancile românesti au obtinut un profit de 1,5 miliarde de lei în primele noua luni ale anului.

Cel mai ieftin credit pe care îl poate aceesa un român este cel de Prima Casa, unde costurile de împrumt ajung la 5,1% pe an pentru euro si sub 8% pentru lei. De exemplu, pentru un credit de 57 de mii de euro, pe 30 de ani, cu o dobanda anuala efectiva de 5,48%, un român ajuge sa plateasca la final peste 112.000 de euro.

Povara împrumutului creste, în cazul unui credit ipotecar. Pentru un împrumt pe 30 de ani, dobânda medie este de 6,5% în timp ce în zona euro costul mediu este de circa 3,4 la suta. Asta înseamna ca un client ramburseaza, la un credit de 100.000 de euro, în jur de 227 de mii de euro, în timp ce un strain va rambursa doar 162 de mii de euro. O explicatie pentru costul ridicat al creditelor este si apetitul bancilor pentru profit mare, facut pe seama clientilor.

Si mai îngrijorator este faptul ca foarte multi români nu mai pot lua credite.

Daca românii platesc mai scump împrumuturile de la banci, nici firmele nu stau mai bine. Ele iau credite mai scumpe pentru ca bancile le considera riscante din cauza gradului ridicat de insolvnete înregistrate în România. Insolvente cauzate în cea mai mare parte de neplata creditelor acordate de aceleasi banci.

În prezent, 20% din creditele accesate de romani nu mai poate fi achitat, iar rata împrumuturilor neperformante creste de la an la an. În ciuda situatiei dificile cu care se confrunta clientii obisnuiti, sistemul bancar a obtinut în primele 9 luni ale acestui an un profit de 1,5 miliarde de lei. Pâna acum, bancile nu au dat niciun semn de relaxare a conditiilor de creditare si nici de reducere a dobânzilor. antena3.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie