Ministrul Agriculturii: Punctaj suplimentar si prioritate la finantare, pentru proiectele bazate pe asociere

 

Proiectele din agricultura, inclusiv cele referitoare la dezvoltarea rurala, vor fi sustinute printr-un punctaj suplimentar si vor fi finantate cu prioritate, începând cu anul 2014, daca se vor baza pe asociere, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ‘Împreuna pentru dezvoltarea dialogului social în România’, organizata de Confederatia Nationala Sindicala ‘Meridian’.

daniel constantin‘Formele de sprijin pe care le vom acorda vor fi mult mai consistente pentru cei care se asociaza. Fie ca vorbim despre Pilonul I, de plati directe, fie ca vorbim despre zona de dezvoltare rurala, atunci când finantam proiecte care se scriu de catre beneficiar, vom finanta cu prioritate acele proiecte care se bazeaza pe asociere, pe activitatea de a lucra pamântul în comun. Daca vorbim despre dezvoltare rurala, desigur, conceptul de asociere se extinde la ceea ce înseamna agricultura integrata, iar daca vor fi activitati multiple în agricultura – productie, colectare, procesare, desfacere – acestea vor avea un punctaj suplimentar tocmai pentru a stimula asocierea’, a afirmat ministrul Agriculturii.

Acesta a apreciat ca unele dintre problemele cu care se confrunta agricultura româneasca provin din ‘reticenta oamenilor fata de asociere’, din refuzul de a lucra pamântul în comun.

‘Problema mediului rural cred ca este legata de faptul ca exista o foarte mare reticenta fata de ce înseamna asociere în agricultura, asociere pentru dezvoltarea de afaceri în mediul rural. Sigur, ramânem cu potentialul pe care-l are agricultura româneasca, îl mentionam de fiecare data, îl avem în programele de guvernare, însa din cauza acestei reticente care vine din trecut, se cunoaste foarte bine, vine dinainte de 1989, nu avem aceasta cultura a asocierii’, a spus Daniel Constantin.

Oficialul Ministerului Agriculturii a adaugat ca se au vedere ‘anumite schimbari legislative pentru a determina oamenii sa se asocieze ca sa câstige mai mult’.

‘Poate, anul 2014, va fi un an de start din acest punct de vedere pentru ca si coplatile directe care se acorda în agricultura, dar si formele de sprijin pe care le acordam de la bugetul de stat vin sa stimuleze fenomenul de asociere’, a adaugat ministrul Agriculturii.

Programul National pentru Dezvoltare Rurala /PNDR/ 2014 – 2020 va fi structurat pe 13 masuri mult simplificate fata de cele 24 incluse în actualul program si va avea alocata o suma totala de 8,015 miliarde de euro.

Cea mai importanta masura din noul PNDR vizeaza „Investitiile în active fizice” si are prevazuta o suma de 1,932 miliarde de euro, cu trei submasuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare si infrastructura, iar cea mai mare suma – 1,025 miliarde euro – este orientata catre modernizarea fermelor..

„Dezvoltarea exploatatiilor si a întreprinderilor” are prevazuta o suma de 1,032 miliarde de euro în noul PNDR, circa 619 milioane de euro vor merge catre „Instalarea tinerilor fermieri” si 412,8 milioane euro pentru „Start up si dezvoltarea de microîntreprinderi”.

PNDR este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România.(A-autor: Daniel Cocoru, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie