Evaziunea fiscala la bauturi alcoolice, atinge anual 4 miliarde de lei

 

Bugetul de stat pierde anual circa 4 miliarde de lei din cauza nivelului ridicat al evaziunii din sectorul bauturilor spirtoase. Fiscalizarea în aceasta zona a crescut foarte mult din anul 2008, dinaintea declansarii crizei economice, astfel ca s-a ajuns ca în prezent sa vorbim de o piata „la negru” în sector în proportie alarmanta de 75%, sustin reprezentantii celor mai mari companii din domeniu.

bauturi spirtoase„Piata totala este de 175 de milioane de litri de alcool, din care numai 44 de milioane de litri sunt fiscalizati, iar restul e evaziune. Daca înmultim cu o medie de circa 30 de lei pe litru ne da o cifra aproximativa asupra evaziunii din sector”, a declarat pentru cotidianul PUTEREA Florin Radulescu, presedintele asociatiei Spirits România.

Acesta a mentionat ca una din cele mai mari provocari o constituie capacitatea de investitie si dezvoltare a sectorului, care a fost drastic redusa si se afla „în pericol de anihilare”.

„Ne-am si facut un colectiv de lucru, împreuna cu cei de la IGPR, ANAF, Directia Antifrauda si Ministerul de Finante, pentru ca trebuie sa luptam împotriva evaziunii fiscale”, a spus Radulescu.

Exportul de palinca în Scotia, deziderat oficial

La rândul sau, Iulian Butnaru, consilierul ministrului de Finante, Daniel Chitoiu, aminteste ca acciza la alcool a crescut foarte mult în acest an, motivând ca acest lucru s-a întâmplat pentru ca aceasta acciza nu a crescut deloc între 2006-2013. „As vrea însa sa putem exporta palinca în Scotia, asa cum noi importam de la ei whisky”, a spus Butnaru.

Acciza la bauturile alcoolice a crescut de la 1 septembrie 2013 cu o treime, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool. Reprezentantii patronatelor spun ca este cea mai mare crestere de accize din istoria României dupa Revolutie.

Conform raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii, consumul de bauturi spirtoase în România a fost anul trecut de 3 litri alcool pur/capita, astfel ca românii au baut anul trecut circa 64 milioane litri alcool.

Astfel, la o acciza de 1.000 euro, România ar putea colecta 640 de milioane de euro din acciza la bauturi alcoolice, însa suma care intra efectiv în buzunarul statului este cu mult mai mica, de numai 90 milioane euro. Comparativ, Bulgaria, cu o populatie de numai 7,3 milioane locuitori, a colectat anul trecut 95 de milioane de euro din acciza la bauturi spirtoase (fara bere si vin), iar Cehia, cu 10,5 milioane locuitori, adica jumatate din populatia României, a încasat 255,2 milioane euro.

Cea mai mare pondere în pretul de vânzare la raft al unei sticle de bauturi spirtoase îl are chiar aceasta acciza, de 39%, urmata de continut ambalaj si marketing (37%) si de TVA (19% din pret).

Însa reprezentantii asociatiei se tem ca majorarea din acest an a accizei va determina o crestere a evaziunii de la 75 la 90%.

Pe categorii de bauturi spirtoase, în preferintele românilor pe primul loc se afla tuica, palinca si rachiul (68% din piata), vodca (12%), brandy (11%), lichior (5%) si whisky (3%).

Producatorii si importatorii de bauturi spirtoase au înfiintat asociatia patronala Spirits România, care îsi propune mai ales sa combata comertul ilegal si productia ilicita de bauturi spirtoase, pe care le considera periculoase pentru sanatatea economica, dar si pentru cea publica a tarii. Membrii Spirits România detin în total o cota de piata de peste 50% din totalul pietei de bauturi spirtoase. Alina Oprea, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie