Dupa procesul pierdut, Guvernul va schimba contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud cu Enel

 

Departamentul pentru Energie vrea sa încheie un act aditional la contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, prin care se prevede ca disputele vor fi solutionate de un tribunal arbitral format din trei membri, potrivit unui proiect de hotarâre de Guvern initiat de Departamentul pentru Energie.

Enel‘Se aproba încheierea unui act aditional la contractul de privatizare a societatii comerciale Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice ‘Electrica Muntenia Sud’ – S.A., denumita în continuare ‘Electrica Muntenia Sud’ – S.A., între societatea comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice ‘Electrica’ – S.A., denumita în continuare ‘Electrica’ – S.A., în calitate de vânzator, si Enel Investment Holding B.V. Olanda în calitate de cumparator si Enel S.p.A., în calitate de garant, având ca obiect modificarea clauzei 28.3, din contractul de privatizare, în sensul ca disputele izvorând din sau în legatura cu acest contract vor fi solutionate de un tribunal arbitral alcatuit din 3 arbitri, desemnati dupa cum urmeaza: cumparatorul si vânzatorul vor numi fiecare câte un arbitru, iar cei doi arbitri astfel desemnati îl vor numi pe cel de-al treilea arbitru’, se arata în proiectul de act normativ.

Reprezentantii statului în Adunarea Generala a Actionarilor Electrica vor aproba încheierea acestui act aditional si vor desemna o persoana împuternicita sa-l semneze în numele Electrica.

Actul aditional se va semna în termen de sapte zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, se mai arata în proiect.

În prezent, contractul de privatizare prevede ca disputele sunt solutionate de un singur arbitru.

‘În situatia în care clauza compromisorie ar fi modificata în sensul majorarii numarului de arbitri, atunci unul dintre acestia va fi desemnat de partea româna. În aceasta situatie, acesta, în calitate de arbitru, va putea sa fundamenteze pozitia sa si sa o sustina în fata celorlalti doi arbitri. Altfel spus, componenta majorata a tribunalului arbitral ofera partii române sansa ca pretentiile sale sa poata fi sustinute/analizate chiar de un arbitru, fapt care, în opinia noastra, asigura o mai buna protectie a drepturilor institutiilor publice sau ale societatilor la care statul român este actionar în cadrul unor dispute izvorâte din contractele de privatizare’, se arata în nota de fundamentare.

Initiatorii proiectului precizeaza ca Electrica a pierdut deja un proces la Curtea de Arbitraj de la Paris.

‘Având în vedere ca deja una dintre cauzele deferite tribunalului arbitral de la Paris, în cadrul caruia a fost desemnat un arbitru unic, a fost deja pierduta de societatea comerciala de Distributie a Energiei Electrice ‘Electrica’ S.A. si pentru a evita astfel de situatii se impune adoptarea de masuri urgente care sa asigure o mai buna protectie a drepturilor institutiilor publice sau ale societatilor la care statul român este actionar unic sau majoritar în cadrul unor dispute izvorâte din contractele de privatizare’, se precizeaza în nota explicativa.

Electrica a solicitat plata unor penalitati de aproape un miliard de euro de la Enel pentru nerespectarea prevederilor din contractele de privatizare a filialelor Electrica achizitionate de compania italiana, dar si pentru neplata dividendelor aferente anilor 2007 si 2008, potrivit notei de fundamentare.

În document se arata ca Electrica a trimis catre Enel doua notificari pentru plata penalitatilor, ca urmare a neîndeplinirii obligatiilor din contractele de privatizare.

‘Situatia sintetica a litigiilor promovate pâna în prezent de societatea comerciala de Distributie a Energiei Electrice ‘Electrica’ SA în contradictoriu cu Enel Investment Holding BV si garantul Enel S.p.A. reiese din rapoartele elaborate de Electrica la data de 30.06.2013 asupra modului de derulare a clauzelor din contractele de privatizare încheiate de catre Electrica, în calitate de Vânzator, pentru filialele privatizate, din care a rezultat transmiterea de catre Electrica catre Enel a doua notificari de plata penalitati, astfel: Notificarea cu nr. 9900/1988/28.01.2013 a fost transmisa catre Enel pentru plata penalitati în valoare de 118.458.817,63 euro; Notificare de plata penalitati cu nr. 9900/8309/03.04.2013 prin care EIH a fost solicitat sa achite suma de 715.752.905,74 euro’.

În plus, Electrica a cerut celor de la Enel despagubiri constând în dividendele aferente anilor 2007 si 2008, precum si a dobânzilor contractuale aferente acestora, în valoare totala de 378.609.380,6 lei.

‘Cererea de arbitraj a fost transmisa catre ICC Paris în data de 26.04.2013, Dosar nr. 19431/MHM (ca urmare a neplatii penalitatilor si a nerespectarii prevederilor Contractului de Privatizare). În prezent, la cererea partilor, Curtea Internationala de Arbitraj de pe lânga Camera Internationala de Comert de la Paris a acordat o prelungire a termenului de constituire a tribunalului arbitral pâna la data de 25 noiembrie 2013, data pâna la care partile trebuie sa desemneze arbitrul sau arbitrii’, se mai arata în documentul citat.

La finele lunii iulie, seful Directiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, declara ca Electrica cere despagubiri totale de 1,5 – 2 miliarde de euro companiilor private Enel, E.ON si CEZ pentru neîndeplinirea conditiilor din contractele de privatizare.

Enel a cumparat filialele Electrica Muntenia Sud, Banat si Dobrogea, CEZ a achizitionat Electrica Oltenia, iar E.ON a preluat Electrica Moldova. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie