Cum se va face concret descentralizarea si de cand va intra in vigoare?

 

Presedintii consiliilor judetene vor primi puteri sporite, preluând o serie de atributii ale ministerelor, potrivit legii descentralizarii, pentru care Guvernul Ponta si-a angajat, ieri, raspunderea în Parlament. Asta, în conditiile în care USL detine o majoritate confortabila în Legislativ, care i-ar fi permis sa asigure un cadru larg de dezbatere publica.

parlamentari in picioareÎn subordinea consiliilor judetene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere. Autoritatile locale vor prelua atributii în domenii precum transport, sanatate, agricultura, mediu, turism, sport sau cultura. Institutiile coordonate de consiliile judetene vor emite avize în aceste domenii, vor avea acces la baze de date si vor prelua un patrimoniu consistent de terenuri si cladiri. Finantarea institutiilor transferate va fi asigurata de la bugetul de stat.

Cum se va face concret descentralizarea si de când va intra în vigoare? Proiectul de lege pentru care Guvernul si-a angajat, ieri,  raspunderea, prevede un termen extins pentru realizarea transferului catre autoritatile locale a structurilor supuse descentralizarii. În forma initiala a proiectului de lege, al carui autor este vicepremierul social-democrat, Liviu Dragnea, termenul pentru predarea-preluarea structurilor ce fac obiectul descentralizarii era 31 decembrie 2013.

În schimb, în noua forma se face trimitere la un nou termen, de doua luni de la intrarea în vigoare: „În termen de 60 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei legi, între ministerul de resort si autoritatile administratiei publice locale se încheie protocolul de predare-preluare a structurilor, personalului, mijloacelor fixe, precum si a bunurilor de natura obiectelor de inventar ce fac obiectul descentralizarii”.

Neoficial, parlamentarii USL estimau ca descentralizarea se va produce efectiv în martie 2014. Si aceasta pentru ca termenul de 60 de zile decurge dupa intrarea în vigoare a legii, care mai trebuie sa parcurga o serie de etape.

Opozitia are trei zile sa depuna o motiune de cenzura, dar îi lipsesc semnaturile necesare. Totusi, PDL se va adresa Curtii Constitutionale, for care nu are un termen pentru judecarea proiectului de lege. Daca legea va fi declarata constitutionala, proiectul va merge la presedintele Traian Basescu pentru promulgare, dar daca va considera necesar seful statului se poate adresa si el CCR.

Neclaritatile proiectului

Nu în ultimul rând, din forma initiala a legii a fost eliminata prevederea prin care toti sefii structurilor supuse descentralizarii urmau sa fie eliberati din functie începând cu 1 ianuarie 2014. În plus, în ceea ce priveste mecanismul de numire a sefilor acestor institutii supuse descentralizarii, au fost eliminate prevederile care precizau modul în care se face aceasta numire.

Astfel, în prima instanta se preciza ca directorii acestor institutii sunt numiti „în urma evaluarii cunostintelor si abilitatilor manageriale” prin hotarâre de consiliu judetean, la propunerea sefului de CJ.

Acest mecanism a fost rezumat la: „conducatorii directiilor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, sunt numiti în conditiile legii, în urma evaluarii abilitatilor manageriale, prin concurs”. În cuprinsul legii descentralizarii nu este mentionata o alta prevedere detaliata cu privire la modul în care sunt realizate numirile în functie ale directorilor.

Doar în cazul directiilor judetene pentru protectia mediului si cele pentru sanatate se precizeaza ca, în urma concursului, directorii sunt numiti prin hotarâre a consiliului judetean sau dispozitie a primarului Capitalei. Potrivit unor surse din USL, mecanismul numirii sefilor locali, urmeaza sa fie stabilit prin acte normative ulterioare.

De altfel, premierul Victor Ponta a asigurat ca în acest an nu vor fi efectuate concedieri în urma descentralizarorii, dar ca o astfel de masura este posibila în viitor – “probabil în bugetul pentru 2015”.

PDL nu a participat

În discursul sustinut ieri în plenul Parlamentului, premierul Victor Ponta a afirmat ca descentralizarea va conferi mai multa autoritate alesilor locali si va rupe definitiv România de trecutul centralist comunist, în pofida „gândirii mioape a propagandei basiste”. Ponta a adaugat ca la transferul de atributii, s-a luptat cu „armate de functionari” din ministere.

PDL nu a participat la sedinta de ieri si a anuntat ca va contesta proiectul la Curtea Constitutionala.

Ministerul Mediului

– va pierde  agentiile judetene pentru protectia mediului care elibereaza autorizatiile de mediu, necesare pentru orice afacere.

– agentiile judetene pentru pescuit si acvacultura vor fi transferate la nivel local. Acestea administreaza resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale, concesioneaza terenurile pe care sunt amplasate amenajari piscicole. De asemenea, emit licentele de pescuit, cu exceptia celei privitoare la pescuitul de calcan.

– autoritatile locale vor primi administrarea, dar nu si proprietatea plajelor turistice, maritime, fluviale, ale râurilor, parurilor si ale lacurilor de acumulare.

Ministerul Agriculturii

– vor fi transferate în subordinea autoritatilor locale directiile agricole judetene. Acestea au printre atributii eliberarea certificatelor de conformitate pentru legume si fructe sau autorizarea si eliberarea licentelor pentru depozitele de cereale. De asemenea, autorizeaza cultivarea plantelor destinate ultilizarii în alimentatie sau industrie. Aceste directii autorizeaza si spatiile de depozitare pentru comercializarea vinului. În plus, acestea pot decide scoaterea terenurilor din circuitul agricol.

Ministerul Sanatatii

– va pierde directiile judeteane de sanatate, care vor trece sub autoritatea consiliilor judetene.

– directiile de sanatate vor îndeplini competente privind reglementarea activitatii sanitare, emiterea de avize si de autorizatii. De asemenea, au printre atributii supravegherea în sanatatatea publica, asistenta medicala comunitara, precum si gestionarea sistemelor informatice si de statistica.

– vor fi transferate si centrele judetene de aparatura medicala, centrele de diagnostic si tratament (fostele policlinici fara plata) si centrele medicale si ambulatorii de specialitate (fostele policlini cu plata).

Ministerul Turismului

– unitatile teritoriale pentru promovarea turismului vor trece de la Ministerul Economiei la consiliile judetene. Aceste agentii autorizeaza hotelurile, motelurile si pensiunile si se ocupa de clasificarea acestora. De asemenea, se ocupa de autorizarea restaurantelor, gradinilor de vara, barurilor sau altor unitati de alimentatie din statiunile turistice.

– autoritatile locale se vor ocupa de autorizarea cluburilor sau a cazionurilor.

– autoritatile locale vor superviza activitatea ghizilor sau a centrelor de informare turistica.

– autoritatile locale vor omologa traseele turistice si pârtiile de schi.

– Autorizarea statiunilor turistice si a agentiilor de turism ramâne în competenta Agentiei Nationale de Turism.

Ministerul Tineretului si Sportului

– vor trece sub autoritarea locala directiile judetene pentru tineret si sport, bazele sportive si de tineret, taberele scolare si centrele de agrement, cluburile sportive si casele de cultura ale studentilor. Miza este legata de terenurile bazelor sportive din orase, care potrivit legii, pot fi schimbate cu terenuri care au aceeasi destinatie.

– autoritatile locale finanteaza, pe baza de contract, programele sportive ale asociatiilor judetene, dar si ale cluburilor sportive de drept privat.

– ministerul va pastra, al centru, complexurile si taberele nationale.

Ministerul Transporturilor

– Metrorex va trece sub autoritatea Primariei Capitalei, fapt solicitat de mai multa vreme de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

– Ministerul va pastra porturile dunarene, care, initial, urmau sa treaca la autoritatile locale. Este vorba de porturile din Galati, Braila, Tulcea si  de cele 12 porturi ale Dunarii fluviale.

– portul maritimt Constanta ramâne, deocamdata, la Ministerul Transporturilor, desi este dorit de primarul PSD al Constantei, Radu Mazare. Ministrul  Transporturilor, Ramona Manescu (PNL), se opune acestui transfer.

Ministerul Culturii

– în subordinea autoritatilor locale vor trece directiile judetene pentru cultura si patrimoniu, care decid daca proiecte de urbanism respecta prevederilor legale privind patrimoniul si se ocupa de clasarea monumentelor istorice.

– autoritatile locale vor prelua si imobilele care reprezinta sali sau gradini de spectacol.

– cât despre ciematografe, liderii USL sustin ca exista sunt anumite probleme în teritoriu, deoarece exista litigii între cei care au închiriat spatii din fostele cinematografe si nu se pot descentraliza în aceste conditii.? În schimb, patru cinematografe mari vor ramâne la Ministerul Culturii.

Ministerul Educatiei

– autoritatile locale vor prelua organizarea retelei scolare de învatamânt tehnic si profesional.

– autoritatile locale vor prelua palatele si cluburile copiilor si cluburile sportive scolare.

Ce nu se descentralizeaza

În ceea ce priveste Ministerul Muncii, proiectul initial mentiona trecerea agentiilor judetene pentru prestatii sociale si agentiilor pentru forta de munca  în subordinea consiliilor judetene. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu (PNL) s-a opus acestor transferuri si a avut câstig de cauza.

Proiectul initiat de Liviu Dragnea prevedea si descentralizarea Politiei, dar acest pas nu a mai fost facut, în urma opozitiei ministrului liberal al Internelor, Radu Stroe.

Amendamente de forma

Guvernul a aprobat 568 de amendamente la proiectul descentralizarii, dintr-un total de 2.040, depuse de catre parlamentari, majoritatea legate de forma proiectului, proceduri de tehnica legislativa si erori materiale din anexe, a afirmat ieri Mirel Palada, consilier al premierului pe comunicare.

Acesta a sustinut ca un singur amendament din totalul celor aprobate a intervenit pe fondul de lege, în ceea ce priveste intabularea unor imobile, pentru ca ulterior sa afirme ca si acesta este tot o „corectura pe forma”.

Sefii afectati îsi cauta locuri la centru

Unii dintre sefii structurilor care trec la judete si-au asigurat, deja, supravietuirea, primind functii în cadrul ministerelor. Astfel, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Mihai Fâca (PSD) a fost numit de premierul Victor Ponta secretar de stat la Ministerul Mediului. Vicepresedintele aceleasi institutii, Horia Irimia (PNL), a devenit secretar de stat în Ministerul Dezvoltarii.  Romulus Georgescu, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie