Proiectul Rosia Montana a fost respins de Senat

 

Senatorii au respins marti, cu 119 voturi pentru, 3 împotriva si 6 abtineri, proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere în România, iar raportul Comisiei speciale a fost deja trimis Parchetului General.

senatul romanieiSecretarul de stat Gheorghe Hogea a subliniat în plen ca Guvernul sustine punctul de vedere adoptat de Comisia parlamentara speciala, care a respins, pe 11 noiembrie, proiectul în forma venita de la Guvern.
Concluziile Comisiei speciale au fost prezentate de presedintele acesteia, Darius Vâlcov, conform caruia proiectul nu acopera în mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale în România si, în consecinta, el propune respingerea acestuia, considerând totodata ca fiind necesara analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redeventelor si a participatiei statului în cazul exploatarilor miniere, având în vedere exemplul altor state.
Pentru respingerea proiectului s-au exprimat în plen reprezentantii tuturor grupurilor parlamentare, cu exceptia PDL.
Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a afirmat ca în tot proiectul nu exista nicio garantie, niciun control asupra cantitatii si continutului zacamântului.
”Acea licenta este nula de drept, dvs. o tineti în viata. Nu s-a facut o licitatie, ea este nula de drept. (…) Sunt cheltuieli si daune, sa plateasca dl Ponta daunele”, a spus Popa.

„Aceste lucruri vor fi lamurite la Parchet”, a completat presedintele Senatului, Crin Antonescu.
Liderul senatorilor PP-DD, Haralambie Vochitoiu, a dorit sa explice ca acest grup a votat pentru respingerea proiectului pentru ca „este unul prost întocmit”.
„Proiectul minier este valabil si este sustinut de toti specialistii si alta e proiectul legislativ care a fost prost întocmit. Tovarasi, lucrurile nu sunt rezolvate astazi. Va trebui ca foarte curând sa dam drumul la mineritul din România”, a sustinut Vochitoiu.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anuntat ca toti cei implicati si care si-au dat semnaturile în acest dosar nu vor avea sarbatori linistite, pentru ca raportul Comisiei parlamentare a fost trimis deja la Parchetul General.
Anuntul acestuia a venit dupa o serie de dezvaluiri facute de la microfon de social-democrata Gabriela Firea, membra a Comisiei speciale, care a afirmat ca românii trebuie sa afle ca momentul în care s-a acordat licenta de exploatare pentru acest proiect este anul 1998, iar cel care a facut acest lucru este Radu Berceanu, ministru al industriilor în acea perioada.
Tot în 1998, a adaugat Gabriela Firea, tot printr-o semnatura a lui Radu Berceanu, s-a transferat licenta cu titlu gratuit de la actionarul minoritar român la actionarul majoritar strain si, totodata, participatia statului, actiunile, au fost diluate de la 33% la 19%.
„Vine vremea, si dupa sase ani, si dupa opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec si dosarele penale. Macar aceasta satisfactie sa o avem, noi, parlamentarii, ca am facut lumina într-un caz. Nu ma refer la persoane, nu stiu care e vinovatia unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în fata un document atât de important, de la Parlamentul României, nu de la o Camera, nu cred ca îsi va permite sa se joace. (…) Cei care au fost implicati parerea mea e ca nu vor avea sarbatori linistite”, a afirmat Ilie Sârbu.(AS – autor: Catalina Matei, editor: Georgiana Tanasescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie