Noi reglementari fiscale de la 1 ianuarie, cu privire la impozitul pe profit
Persoanele juridice vor trebuie sa indeplineasca noi conditii pentru ca veniturile din dividende sa fie neimpozabile la calculul impozitului pe profit, iar modul in care contribuabilii pot opta din nou pentru un exercitiu fiscal care corespunde cu anul fiscal, daca si-l schimbasera anterior, a fost clarificat. Noile reglementari apar in cea de-a sasea modificare a Codului fiscal, care a fost publicata recent in Monitorul Oficial.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2013 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din data de 15 noiembrie 2013, iar prevederile ei se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2014. Aceasta ordonanta a fost adoptata in sedinta de Guvern de joi, 14 noiembrie 2013.
Noi conditii pentru ca veniturile din dividende sa fie neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Noul act normativ clarifica si completeaza trei tipuri de venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil, care exista si acum in Codul fiscal cu urmatoarea forma:
- dividendele primite de la o persoana juridica romana;
- diferentele favorabile de valoare a titlurilor de participare, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare;
- veniturile din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare; in aceeasi perioada, cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a acestor titluri de participare, precum si cheltuielile inregistrate cu ocazia desfasurarii operatiunilor de tranzactionare reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
Noua OUG introduce completari astfel ca, de anul viitor, veniturile neimpozabile prevazute la art. 20, lit. a), b) si e) sunt reformulate astfel :
- dividendele primite de la o persoana juridica straina platitoare de impozit pe profit sau a unui impozit similar impozitului pe profit;
- veniturile din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana sau la o persoana juridica straina;
- veniturile din lichidarea unei alte persoane juridice romane sau uneia straine.
In cazul diferentelor favorabile de valoare a titlurilor de participare, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare se mentioneaza o exceptie in noul legislatie.
Astfel, de la 1 ianuarie, aceste diferente devin impozabile la data cesionarii, transmiterii cu titlu gratuit, retragerii capitalului social sau lichidarii persoanei juridice la care se detin aceste titluri, cu exceptia celor aferente titlurilor care provin din vanzare/cesionare si din lichidarea unei persoane juridice, romane sau straine.
Potrivit OUG 102/2013, in cazul veniturilor neimpozabile la calculul impozitului pe profit, scutirea se aplica doar daca persoanele straine la care contribuabilul detine capitalul sunt situate intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri.
De asemenea, noua legislatie prevede ca, pentru a primi ca aceste venituri sa fie neimpozabile, contribuabilul trebuie sa detina pe o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividendele.
In plus, in cazul in care se indeplinesc toate aceste conditii, veniturile din dividende sunt neimpozabile la calcul impozitului pe profit, daca le plateste o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, potrivit noii ordonante.
Mai mult, conform OUG 102/2013, aceleasi conditii se vor aplica si in cazul dividendelor primite de la societatile din statele membre ale Uniunii Europene.
Astfel, in cazul acestor dividende, in Codul fiscal deja exista conditia ca persoana juridica sa detina participatia minima de 10% din capitalul social al persoanei juridice situate intr-un alt stat membru, pentru dividendele primite de:
- o persoana juridica romana, societate-mama, de la o filiala situata intr-un stat membru;
- de sediile permanente din Romania ale unor persoane juridice straine din alte state membre, societati-mama, care sunt distribuite de filialele acestora situate in state membre.
Pe langa aceasta conditie, legislatia care se va aplica de la 1 ianuarie 2014 stabileste, si in acest caz, ca, la data inregistrarii venitului din dividende, contribuabilul trebuie sa detina o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividendele. Inainte aceasta perioada neintrerupta era de doi ani.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!