Instanta suprema a publicat motivarea condamnarii lui Gigi Becali in procesul sechestrarii persoanelor care i-au furat o masina de lux

 

George Becali a realizat o justitie privata si a dat impresia ca orice persoana se poate erija în rolul de judecator, se arata în motivarea deciziei Înaltei Curti de Casatie si Justitie de condamnare a omului de afaceri la trei ani de închisoare pentru sechestrarea a trei hoti care îi furasera o masina.

ICCJInstanta suprema a publicat luni motivele pentru care l-au condamnat în februarie 2013 pe George Becali la trei ani de închisoare, dupa ce acesta a sechestrat, alaturi de bodyguarzii sai, trei hoti care îi furasera o masina de lux.

„(… ) Instanta retine ca inculpatii au savârsit faptele actionând în mod coordonat, în vederea recuperarii autoturismului sustras, care era proprietatea unuia dintre inculpati (Gigi Becali, n.r.), însa nu poate face abstractie de împrejurarea ca toata activitatea de recuperare a bunului s-a transformat într-o justitie privata, instrumentata de inculpatul Becali George, paralela celei instituite prin Constitutie si legi organice, dând astfel impresia ca orice persoana se poate erija în rolul de judecator, organele statului fiind astfel considerate ca ineficiente”, sustin judecatorii.

„Totodata, nu poate fi omisa modalitatea concreta în care au actionat inculpatii, acestia, la instigarea lui Becali George, urmarind partile vatamate, imobilizându-le în strada prin folosirea de violente fizice si constrângere morala, dupa care, în mod fortat, le-au urcat în autoturisme si le-au transportat la barul din localitatea Pipera, unde au fost lipsite de libertate înca aproximativ 2 ore si obligate sa dea declaratii, la solicitarea si dupa dictarea inculpatului Becali George”, se mai arata în motivare.

Chiar daca cei trei hoti au fost tratati „regeste” de Gigi Becali în barul din Pipera, acest lucru nu înlatura faptul ca ei au fost lipsiti de libertate mai multe ore, mai precizeaza magistratii.

„Faptul ca, în bar, cele trei parti vatamate au fost tratate ‘regeste’ de inculpatul Becali George, respectiv cu cafea, bauturi, iar în final au primit si bani de taxi, nu este de natura sa înlature concluzia lipsirii lor de libertate în mod ilegal, întrucât aceste tratatii au fost facute în vederea preconstituirii de probe care sa le asigure impunitatea, dar si pentru a avea un control asupra libertatii lor de actiune si exprimare, chiar si dupa momentul în care partile vatamate urmau sa fie lasate libere”, declara ÎCCJ.

Judecatorii precizeaza ca, initial, activitatea de prindere a hotilor a fost licita, însa retinerea lor ulterioara, fara sa fie anuntate autoritatile, a dobândit un caracter nelegal.

În luna februarie 2013, George Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de un complet de 5 judecatori al Înaltei Curti de Casatie si Justitie.

Aceeasi pedeapsa au primit-o si bodyguarzii sai – Stefan Fanus Dediu, Catalin Zmarandescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrascu.

George Becali a fost trimis în judecata pe 16 octombrie 2009 pentru sechestrarea a trei hoti, care îi furasera un autoturism de lux.

Potrivit procurorilor, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, la instigarea lui Becali, bodyguarzii sai – Stefan Fanus Dediu, Catalin Zmarandescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrascu Stefan, actionând împreuna si folosind violenta, i-au imobilizat pe cei trei hoti – Stan Constantin David, Margean Stefan si Niculae Tinel, pe care i-au transportat, împotriva vointei lor, într-un local din Pipera, unde i-au sechestrat aproximativ doua ore si i-au supus la suferinte fizice si psihice.

De asemenea, Becali i-a obligat pe cei trei sa scrie declaratii prin care recunosteau comiterea furtului.(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie