Facilitati fiscale pentru IMM-uri – Proiect de lege
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) si microintreprinderile urmeaza sa beneficieze de o serie de facilitati fiscale, se arata intr-un proiect de lege lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Economiei. O parte dintre masurile propuse au mai fost cuprinse intr-un proiect initiat tot de Ministerul Economiei, care a fost adoptat de Guvern la sfarsitul lunii august, insa nici pana la aceasta data nu a fost publicat in Monitorul Oficial, astfel ca nu s-a putut aplica niciodata.
Ministerul Economiei a lansat recent in dezbatere publica un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM. Principalele noutati aduse de proiect sunt efectuarea inspectiei fiscale la IMM-uri odata la trei ani si acordarea unor beneficii fiscale acestei categorii de firme.
Publicarea proiectului de lege vine dupa aproape trei luni de cand Guvernul a aprobat reglementari similare, care erau atunci cuprinse intr-un proiect de OUG, care, insa nu a fost niciodata publicat in Monitorul Oficial si, deci, nu s-a putut pune si in aplicare. Proiectul de OUG initial, cel care a si fost adoptat de Guvern, a fost pus in dezbatere publica in luna iunie a acestui an.
Ce cuprinde noul proiect?
Potrivit dispozitiilor propuse de Ministerul Economiei, inspectia fiscala la IMM-uri urmeaza sa fie efectuata o singura data intr-o perioada de trei ani. Aceasta masura a fost anuntata si de Guvern, in luna august, cand a adoptat proiectul realizat de Ministerul Economiei.
Pe langa aceasta prevedere, Ministerul Economiei propune si acordarea unor facilitati fiscale intreprinderilor mici si mijlocii, care se regaseau si in prima varianta a proiectului.
Mai exact, intreprinderile mici si mijlocii urmeaza sa fie scutite de la plata impozitului pe profitul realizat in anul fiscal de referinta, cu obligativitatea reinvestirii integrale a acestuia in urmatorul an fiscal, in acelasi sector/ aceleasi sectoare de activitate.
Reinvestirea profitului va fi evidentiata in declaratiile financiare ale intreprinderii, aferente exercitiului financiar din anul fiscal urmator, se arata in proiectul de act normativ.
Beneficii fiscale pentru microintreprinderi si intreprinderi mici
Conform noilor dispozitii propuse de Ministerul Economiei, nu doar IMM-urile ar urma sa beneficieze de reduceri fiscale, ci si microintreprinderile, lucru care era specificat si in prima forma a proiectului, insa cu cateva diferente.
Astfel, pentru primul an fiscal de la inregistrarea la Registrul Comertului, microintreprinderile si intreprinderile mici urmeaza sa fie scutite de la plata impozitului pe venitul realizat in anul fiscal de referinta, cu obligativitatea mentinerii activitatii si a obtinerii, in fiecare an, de venituri din exploatare, in cota de cel putin 50% din totalul veniturilor realizate in primul an fiscal, timp de minimum doi ani dupa obtinerea facilitatii.
In schimb, in varianta proiectului lansat in iunie se mentiona ca microintreprinderile si intreprinderile mici urmau sa fie scutite de la plata impozitului, cu conditia de a-si mentinea activitatea si de a obtine venituri din exploatare, fara a fi precizat un anumit procent al acestora, pe o perioada de minimum doi ani, dupa obtinerea facilitatii.
In plus potrivit reglementarilor aflate acum in dezbatere publica, microintreprinderile si intreprinderile mici ar urma sa beneficieze, in primul an fiscal de la inregistrarea la Registrul Comertului, de o reducere cu 50% a contributiilor de asigurari sociale platite pentru angajatii cu norma intreaga, pe durata nedeterminata.
Astfel, angajatorii ar urma sa plateasca cu 50% mai putin pentru CAS maximum 4 angajati cu varsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani. De asemenea, reducerea se aplica si pentru acelasi numar de lucratori necalificati cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani, angajati cu norma intreaga pe perioada nedeterminata.
Aceasta masura se regasea si in varianta proiectului din iunie. Totusi, forma proiectului din iunie mai stabilea ca in cazul in care microintreprinderile si intreprinderile mici angajeaza persoane aflate in somaj, acestea ar fi fost scutite de la plata din contributiile de asigurare sociala pentru primii doi ani de activitate, in cadrul aceleiasi intreprinderi. Acest lucru nu mai este insa prevazut in noile dispozitii propuse de Ministerul Economiei.
Ce este o intreprindere?
Conform proiectului aflat acum in dezbatere publica, este redefinita notiunea de intreprindere, in sensul ca sunt specificate clar tipurile de firme care se vor incadra in aceasta categorie.
Mai exact, vor avea calitatea de intreprindere societatile, societatile cooperative, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale.
In schimb, legislatia in vigoare stabileste ca sunt intreprinderi societatile comerciale, societatile cooperative, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent si asociatii familiale autorizate.
Transferul IMM-urilor, reglementat mai precis
In acelasi timp, noile dispozitii propuse de Ministerul Economiei modifica si anumite masuri care se aplica in cazul transferului IMM-urilor, masuri care nu erau cuprinse si in varianta proiectului din iunie.
Potrivit legislatiei aflate in vigoare, transferul IMM-urilor inseamna transmiterea intreprinderii, fondului de comert catre terte persoane, in scopul asigurarii continuarii existentei si activitatii comerciale a intreprinderii, de regula in cadrul aceleiasi familii, cu titlu gratuit.
Noile dispozitii aflate in dezbatere publica specifica in mod clar ca transferul de afaceri in cazul PFA, intreprinderilor individuale (II) si intreprinderilor familiale urmeaza sa se realizeze in cadrul aceleiasi familii, in baza declaratiei pe propria raspundere a titularului autorizatiei si a cesionarului, in cazul cedarii afacerii, cu titlu gratuit, in timpul vietii titularului autorizatiei si in baza declaratiei cesionarului, in cazul decesului acestuia.
Testul IMM, obligatoriu pentru noile acte normative care au impact asupra firmelor
Prin noile reglementari urmeaza sa fi instituita obligativitatea evaluarii ex-ante a impactului economic al actelor normative asupra IMM-urilor prin aplicarea unui anumite test, numit “Testul IMM”.
Conform proiectul de act normativ aflat in dezbatere publica, Testul IMM se va efectua de catre initiatorul actului normativ, inainte de demararea procesului de avizare a acestuia, si consta in efectuarea unui sondaj cu privire la potentialele efecte generate in activitatea IMM-urilor de introducerea unor noi reglementari.
De asemenea, evaluarea rezultatelor Testului IMM trebuie sa conduca la identificarea corectiilor care se impun in definitivarea proiectului de act normativ.
Potrivit noilor reglementari, urmeaza sa se aloce mai multe fonduri de la bugetul de stat pentru finantarea programelor de dezvoltare a IMM-urilor, precum si pentru sprijinirea infiintarii acestora.
Mai exact, valoarea acestor fonduri urmeaza sa creasca la 0,5% din PIB, fata de 0,4%, asa cum este stabilit in prezent.
IMM vs. microintreprindere. Ce le diferentiaza?
Potrivit Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM, firmele mici sunt definite ca fiind acele intreprinderi care au un numar mediu de salariati mai mic de 250 si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, conform ultimei situatii financiare aprobate.
„Prin active totale se intelege active imobilizante plus active circulante plus cheltuieli in avans”, se arata in lege.
In acelasi timp, legislatia fiscala actuala prevede ca microintreprinderile sunt acele societati comerciale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- au realizat venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului,
- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro,
- capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale,
- nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.
Nu uitati! De la 1 februarie toate firmele care realizeaza venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, au fost obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca pana in acel moment ele erau platitoare de impozit pe profit. Ulterior, incepand cu 1 iunie, regimul fiscal aplicat microintreprinderilor a devenit optional pentru firmele care se infiinteaza in cursul anului, cu conditia ca ele sa aiba un capital social de minim 25.000 de euro. In cazul in care conditia referitoare la capitalul social nu este respectata, persoanele juridice devin microintreprinderi incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea reprezentand echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro de la data inregistrarii.
In momentul de fata microintreprinderile beneficiaza de un regim fiscal avantajos in cele mai multe cazuri, ele datorand la bugetul de stat un impozit de 3% pe veniturile realizate.
Mai exact, cota de impozitare de 3% si se aplica asupra bazei impozabile constituita din veniturile din orice sursa din care se scad:
- veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
- veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- veniturile din subventii de exploatare;
- veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.
Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
Declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor se depune pana la data de plata a impozitului.
Va reamintim ca regimul microintreprinderilor se va schimba de la 1 ianuarie 2014, dupa ce o modificare a Codului fiscal, publicata vineri in Monitorul Oficial, va intra in vigoare. Conform noilor prevederi fiscale, de anul viitor se vor schimba conditiile de incadrare a firmelor in categoria microintreprinderilor, dar si baza de impozitare a veniturilor obtinute de acestea.
Atentie! Reglementarile tratate in acest material nu se aplica momentan, ci se afla doar in stadiul de proiect, pe care il puteti consulta aici.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!