Angajati ai Primariei Timisoara, cercetati pentru restituiri ilegale de imobile

 

Cinci angajati ai Primariei din Timisoara sunt cercetati pentru retrocedari. Ancheta a fost începuta dupa ce mai multe cladiri au ajuns la un clan de romi.

imobil restituit clan romi timisoaraSunt urmariti penal pentru abuz în serviciu fostul director al Directiei de Patrimoniu Timisoara, fostul sef de Administrare Spatii, seful Centrului de Repartizare a locuintelor, dar si doi referenti.

S-a pus sechestru pe averea fostului sef al Directiei de Patrimoniu si pe cea a sefului Biroului Administrare.

Angajatii sunt suspectati ca au restituit ilegal unui proprietar o parte a unui imobil din Timisoara.

„În cursul anului 2004, suspectii, în calitate de membri ai comisiei de restituire a unui imobil din Timisoara, ar fi restituit si corpul B al cladirii respective, desi acesta nu fusese dobândit de proprietar printr-o decizie a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, care viza doar corpul A”, potrivit unui comunicat de presa transmis, marti, de Politia Judeteana Timis.

Reprezentantii Primariei Timisoara spun ca, initial, cladirea a fost proprietate privata. Statul român a intrat în posesia imobilului în anul 1960, în urma unui proces cu proprietarul cladirii, care avea datorii foarte mari la Fisc. Dupa anul 1989, Claudiu Cârpaci, un membru al familiei de romi Cârpaci, a obtinut corpul A de cladire printr-o decizie a Înaltei Curti de Casatie si Justitie.

Vânatoare de imobile istorice

Familia Cârpaci are 144 de case istorice pe numele membrilor ei, toate dobândite dupa 1989, în conditii suspecte.

Familia de romi a evacuat o sectie a Spitalului de Copii „Louis Turcanu” din oras cu tot cu pacienti si medici. Evacuarea a fost facuta în baza unei hotarâri judecatoresti prin care Vladimir Cârpaci, unul dintre membrii clanului, a intrat în posesia cladirii.

Edilul Timisoarei, Nicolae Robu, a anuntat ca a cerut Politiei si Parchetului sa investigheze modul în care au ajuns în posesia unor proprietati din 1990 pâna în prezent.

Conform presei locale, „romii de catifea” sau „mafia imobiliara tiganeasca” au pornit, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, o adevarata „vânatoare de imobile istorice”. Presa a relatat ca, având ajutorul unor functionari din Primarie, romii sau avocatii lor au aflat cine sunt mostenitorii carora urma sa li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro.

Odata ce aflau numele mostenitorilor, romii îi convingeau pe acestia sa le vânda vilele sau macar apartamente din aceste vile. Dupa ce reuseau sa intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalitati, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente sa le vânda la pret redus locuintele, pâna deveneau proprietari pe întregul imobil, scria presa timisoreana.

Presa locala a relatat deseori despre Ionelas Cârpaci si Visinel Stancu ca fiind conducatorii unor clanuri de romi care s-au îmbogatit în timpul administratiei fostului primar al Timisoarei Ghorghe Ciuhandu, al carui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe strazi din centrul orasului, în urma unor retrocedari. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie