Tranzactiile cu terenuri, blocate din cauza incertitudinii legislative

 

Ministerul Agriculturii a decis sa modifice legea tranzactiilor cu terenuri agricole între persoane fizice la numai doua zile dupa ce a prezentat o noua varianta a actului normativ, facut public initial la începutul lunii septembrie.

Teren de vanzareMasura a fost lansata initial ca una menita sa limiteze accesul strainilor persoane fizice în agricultura locala prin plafonarea proprietatii la o suprafata de 100 de hectare.

În varianta facuta publica în urma cu patru zile aceasta prevedere a fost eliminata si a fost introdusa în schimb o alta prin care vânzatorii si cumparatorii ar fi trebuit sa ajunga în fata unui comitet de pe lânga consiliile judetene,  ce ar urma sa aiba rolul de a aproba sau respinge fiecare tranzactie.

Nici aceasta versiune a actului normativ nu a stat în picioare, astfel ca ministerul pregateste în prezent o versiune a documentului.

„Sistemul se simplifica, se renunta la acest Comitet si se va scoate si obligativitatea ca cei care cumpara teren sa aiba o istorie de cel putin cinci ani în agricultura, se ramâne doar cu obligativitatea sa aiba studii în domeniu“, a explicat pentru ZF Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Noua varianta nu a fost înca facuta publica, dar înca de la lansarea primei variante acest proiect i-a facut pe investitorii în terenuri agricole sa adopte pozitii de expectativa.

„În piata nu se mai fac tranzactii cu terenuri din cauza incertitudinii legislative“, spune reprezentantul unui fond de investitii implicat în plasamentele agricole în România.

Reglementarile în domeniul tranzactiilor cu terenuri agricole între persoane fizice au impact asupra unui numar de aproximativ 1,1 milioane de fermieri ce exploateaza o suprafata de 4,9 milioane de hectare. Cele 22.000 de firme ce au în portofoliu alte 4,7 milioane de hectare nu sunt afectate în niciun fel de acest proiect de act normativ.

Practic, vânzatorii si cumparatorii care vor intentiona sa ocoleasca prevederile acestui act normativ vor trebui sa înregistreze terenurile pe firme pentru ca apoi sa tranzactioneze actiunile respectivelor companii si nu direct suprafetele de teren.

Merg înainte cu restructurarea Agentiei Domeniilor Statului

În ultima varianta a legii tranzactiilor cu terenuri este mentinuta prevederea conform careia în schema de organizare a Ministerului Agriculturii va aparea si o noua institutie, asa-numita Autoritate pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (AARPF).

Institutia urmeaza sa publice pe site-ul propriu ofertele de vânzare si de cumparare pentru teren arabil si sa verifice aplicarea dreptului de preemtiune dar si sa introduca o baza de date a terenurilor agricole din România.

Informatiile din proiectul de lege arata ca viitoarea institutie ar urma sa aiba un rol asemanatorcu cel pe care îl are SAFRE în Franta, o institutie care s-a afirmat ca un adevarat arbitru pe piata terenurilor din aceasta economie.

Ideea unei institutii de stat care sa joace un rol activ pe piata funciara a fost enuntata anterior si în alte guvernari dar demersul nu a depasit niciodata stadiul declaratiilor. Gabriel Razi, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie