Taxa de poluare platita in 2013 se restituie
Mii de români care au platit la începutul acestui an taxa pentru emisii poluante pot cere, în Justitie, restituirea banilor. Un maramuresean a avut câstig de cauza, dupa câteva luni de proces.
Curtea de Apel Cluj a admis o cerere facuta de un barbat din Baia Mare care a solicitat restituirea taxei de poluare, care a fost platita în anul 2013, pâna la intrarea în vigoare a Legii privind timbrul de mediu. Pâna în prezent, mai multe instante judecatoresti din România au dispus respingerea actiunilor proprietarilor de autoturisme care au achitat vechea taxa de poluare sau de emisii poluante, dupa data de 1 ianuarie 2013, pe motiv ca discriminarea existenta în Ordonanta 50/2005 si Legea 9/2012 nu mai exista.
Aceasta discrimare se refera la faptul ca cei care au cumparat masini din tari ale UE erau obligati sa plateasca taxa de poluare, în timp ce altii care au luat autoturisme noi sau second hand din România, nu. Decizia Curtii de Apel Cluj poate sta la baza emiterii si altor decizii doar prin simpla invocare a acesteia în timpul proceselor, ca si practica judiciara în materie de taxa de poluare.
Decizie irevocabila de restituire
Românul care a avut câstig de cauza în Justitie se numeste Gheorghe Pasca si este din judetul Maramures. Pentru a-si putea înmatricula masina, acesta a achitat, pe 28 ianuarie 2013, suma de 2.564 lei.
Magistratii de la Curtea de Apel Cluj, care au judecat aceasta speta, trei la numar, nu s-au putut pune de acord. Astfel, doi dintre ei au votat pentru ca Gheorghe Pasca sa îsi poate recupera taxa de poluare, în timp ce al treilea, a fost împotriva. „Având în vedere ca pentru numeroase astfel de taxe au existat obligatii de restituire, judecatoreste impuse, Legea 9/2012 continua sa discrimeze în favoarea celor care au achitat taxele, dar au obtinut rambursarea acestora pe cale judiciara, discriminare care a fost înlaturata pe cale legislativa abia prin OUG 9/2013, privind timbrul de mediu”, se arata în decizia Curtii de Apel Cluj.
Cei doi magistrati care au avut opinie majoritara au mai stabilit ca Gheorghe Pasca, chiar daca a platit taxa de poluare, pâna la data la care a intrat în vigoare legislatia privind timbrul de mediu, poate sa-si recupereze banii. În caz contrar, ar exista o discriminare între el si alte sute de mii de români care si-au recuperat în Justitie taxa de poluare.
Al treilea judecator a fost de parere ca recursul lui Pasca trebuie respins deoarece acesta a achitat taxa de poluare în conditii legale, fara a exista o discriminare, asa cum a stabilit Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Mihai Soica, evz.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!