Prospectiuni SA – Societatea lui Ovidiu Tender, acuzata ca nu respecta dreptul la proprietate

 

Un subiect controversat în toata lumea este tratat superficial în România. În loc sa avem campanii de informare corecte despre exploatarea gazelor de sist, firmele implicate în industria hidrocarburilor comit greseli si abuzuri. O societate care face prospectiuni ale resurselor minerale, ce apartine controversatului Ovidiu Tender, a iritat localnicii din mai multe judete.

ovidiu tenderPe de alta parte, activistii eco au o activitate tot mai sustinuta împotriva fracturarii hidraulice, iar apogeul a fost înregistrat în acest week-end într-o comuna din Sibiu, unde mai multe persoane au distrus echipamentul Prospectiuni SA, apartinând lui Ovidiu Tender (foto), de pe întinsul a doua sate. Aceasta firma facea prospectiuni pentru Romgaz si i-a iritat pe localnici dupa ce si-a întins echipamentele pe terenurile lor fara sa le ceara acordul. În urma scandalului, reprezentantii firmei au anuntat ca si-au oprit activitatea în Mosna-Sibiu.

Reclamati din toate partile

Acuzatiile publice cum ca Prospectiuni SA, fosta societate de stat detinuta acum de omul de afaceri Ovidiu Tender, încalca dreptul la proprietate instalând echipamentele de cercetare fara acordul oamenilor au aparut înca de la începutul acestui an. Oameni din Sibiu, Arges si Constanta au reclamat ca firma nu le-ar fi cerut acordul atunci când au patruns pe teritoriul lor.

Cel mai vehement protestatar împotriva acestei stari de fapt a devenit Willy Schuster, un gospodar din comuna sibiana Mosna, care detine în zona o ferma bio. Acesta a strâns de mai multe ori cablurile Prospectiuni SA, despre care a afirmat ca au fost instalate pe pamântul sau fara nici un acord prealabil. Într-un alt scandal, presa a relatat ca omul de televiziune Florin Calinescu i-ar fi alungat pe oamenii societatii de pe terenul sau, situat în acelasi perimetru sibian. Apoi reclamatii au venit si din localitatile Poiana Lacului si Mosoaia din Arges. De asemenea, incidente izolate au fost reclamate si în Constanta, principala nemultumire fiind aceeasi: societatea lui Tender nu ar respecta dreptul la proprietate.

Ce spune legea

Constitutia României garanteaza dreptul la proprietate si prevede, la articolul 27, ca “domiciliul si resedinta sunt inviolabile. Nimeni nu poate patrunde sau ramâne în domiciliul sau resedinta unei persoane fara învoirea acesteia”. Dincolo de aceste prevederi fundamentale, inclusiv acte normative care reglementeaza industria energetica nu permit companiilor sa intre pe terenul unei persoane fara acordul acesteia. Astfel, atât Legea minelor, cât si Legea petrolului prevad ca explorarea sau exploatarea resurselor minerale se poate face doar daca “dreptul de folosinta a terenurilor necesare efectuarii activitatilor miniere se dobândeste prin vânzarea-cumpararea terenurilor la pretul convenit între parti, schimbul de terenuri, însotit de stramutarea proprietarului afectat si de reconstructia cladirilor pe terenul nou-acordat, închirierea terenului pe durata determinata, exproprierea pentru cauza de utilitate publica, concesionarea terenurilor, asocierea dintre proprietarul terenului si titularul de licenta”. (vezi galeria foto) Daca cele doua parti nu ajung la o întelegere, situatia nu poate fi clarificata decât în instanta, care va stabili si despagubirile care se impun.

Citeste mai departe pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie