Numarul procesatorilor autorizati sanitar veterinar a scazut cu aproximativ 40%, in ultimii trei ani
Fie ca sunt în insolventa, au intrat deja în faliment sau ca nu mai au fonduri pentru a finaliza investitiile propuse, micii procesatori de lactate au început sa-si vânda fabricile la preturi comparabile cu cele ale unor apartamente de lux din Bucuresti. În ultimii trei ani, numarul procesatorilor autorizati sanitar veterinar a scazut cu aproximativ 40%.
Concurenta din secorul lactatelor, o piata în stagnare în ultimul an, devine tot mai acerba pe masura ce multinationalele continua sa lupte promovându-se agresiv, dar si prin diversificarea sortimentatiei. Totodata, de peste granita intra prin intermediul marilor retaileri produse mai ieftine. Locul micilor procesatori locali este din ce în ce mai limitat, iar multi dintre ei nu mai fac fata costurilor. În consecinta, multi antreprenori aleg sa îsi vânda fabricutele la pareturi tot mai mici. În unele situiatii, poti cumpara o fabrica de lapte la pretul unui apartament de lux din Capitala. „Fabricile se decapitalizeaza, iar pretul fabricilor scade. S-a ajuns si la 250.000 de euro o fabrica”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei din Industria Laptelui (APRIL). Potrivit acestuia, pentru antreprenorii din industrie a devenit mai ieftin sa vânda materia prima (laptele) decât un produs cu valoare adaugata.
Fabrica de lactate cât un apartament de lux
Spre exemplu, Lactocrist SRL, firma familiei Contiu din Sibiu, care produce de la brânza de vaci, la cascaval, telemea si brânza de burduf, îsi cauta cu disperare cumparator pentru fabrica din localitatea Cristian. Dupa mai multe licitatii esuate, administratorul judiciar al societatii aflate în faliment a scos la vânzare fabrica de procesare lapte (hala productie – utilaje productie) la un pret de pornire de 271.800 euro. Pretul de evaluare al fabricii a fost de aproximativ 450.000 de euro. Înfiintata în 2002, compania se dezvoltase în 2008 printr-o investitie din fonduri SAPARD.
Aceeasi soarta o are si fabrica de procesare a laptelui Cavior, din Oniceni, judetul Suceava, construita în 2006 cu ajutorul banilor prin SAPARD. Compania a intrat cu un an în urma în faliment, dar nici acum lichidatorul judiciar nu a gasit un cumparator. Pretul de pornire la licitatie pentru fabrica a ajuns la 2,4 milioane de lei (fara TVA) (534.300 de euro), adica 60% din pretul la care a fost evaluata.
Iar acestea nu sunt singurele exemple de acest gen. Unii antreprenori au realizat ca nu pot avea rezultate pe aceasta piata înainte de a începe efectiv activitatea. Asa ca se vând si fabrici noi de lactate.
Citeste mai departe pe economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!