Ministrul Muncii despre cresterea varstei de pensionare la femei: Femeile si-au dorit dintotdeauna sa fie egale cu barbatii

 

Întrebata sâmbata seara, la o emisiune la DIGI24, despre motivul egalizarii vârstei de pensionare pentru barbati si femei la 65 de ani, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a raspuns ironic ca femeile si-au dorit dintotdeauna sa fie egale cu barbatii. Mai mult, oficialul a precizat ca exista si o presiune internationala în acest sens.

mariana campeanPotrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publica saptamâna aceasta de Ministerul Muncii, femeile nascute dupa 1970 se vor pensiona la 65 de ani începând din 2035, în conditiile în care actuala lege prevede ca vârsta standard de pensionare pentru femei este 63 ani, ce urmeaza sa fie atinsa în 2030.

Întrebata fiind de ce este nevoie de egalizarea vârstei de pensionare între femei si barbati, Mariana Câmpeanu a întrebat retoric: „Dati-mi voie sa fiu putin malitioasa, dar n-am luptat noi pentru drepturi egale cu barbatii? Nu ne zbatem noi sa avem drepturi egale cu barbatii?”, potrivit DIGI24.

Recomandarile FMI

Mai mult, aceasta a adus în discutie recomandarea de tara facuta de Fondul Monetar International. „Este nevoie de acest proiect de lege pentru ca aceasta politica de egalitate de gen este dusa în mod special în Europa, dar nu numai. Au fost si conferinte la nivel mondial pe aceasta tema. Al doilea argument este legat de sustenabilitatea sistemului de pensii nu numai din România, ci si din alte tari din Uniunea Europeana”, a explicat oficialul.

Câmpeanu a adaugat ca ”era nevoie de eliminarea acestor decalaje prin posibilitatea ca o persoana sa ramâna activa cât mai mult timp, pentru ca s-a creat un decalaj între persoanele care contribuie si cele care ies la pensie”. ”Indiferent de ce am face noi, avem o recomandare de tara care este o masura pe care trebuie sa o aplici în mod obligatoriu si urgent”, a afirmat ministrul în emisiunea „Kilometrul 0”, de la Digi24.

Modificari la legea pensiilor din 2010

Femeile nascute dupa 1970 se vor pensiona la 65 de ani, începând din 2035, când va fi egalizata vârsta de pensionare pentru femei si barbati, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani si un stagiu minim de 15 ani, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publica de Ministerul Muncii, la începutul saptamânii.

Cresterea ar urma sa se faca treptat, în raport cu data nasterii, astfel încât în 2035 vârsta standard de pensionare pentru femei sa fie de 65 de ani, conform anexei la proiectul de lege.

Astfel, în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2015, vârsta de pensionare a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor, de la 64 la 65 de ani.

Dupa ianuarie 2015 va continua cresterea graduala a vârstei de pensionare doar pentru femei, de la 60 la 63 de ani pâna în anul 2030, fiind reglementata si cresterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atât pentru femei, cât si pentru barbati.

Începând din ianuarie 2035, femeile se vor pensiona, ca si barbatii, la 65 de ani, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani si un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Oana Craciun, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie