Cum a obtinut familia Basescu proprietatea celor 290 de hectare de teren agricol de la Nana?
Desecretizarea” tranzactiei pentru “Ferma prezidentiala Nana” aduce informatii interesante legate de modul prin care familia Basescu a intrat în proprietatea celor 290 de hectare de teren agricol. Actele devenite publice la presiunea mediatica ridica valul asupra unor aspecte controversate ale acestei achizitii care antreneaza familia Basescu într-un nou scandal politico-financiar.
Creditul obtinut de Ioana Basescu în conditii avantajoase pentru cumpararea terenului, ca de altfel întreaga operatiune, a fost stimulat de Traian Basescu prin actiuni publice de lobby bine dozat si tintit fara gres.
Dupa vizita din 6 iunie 2013 la Fundulea cu prilejul unei expozitii de agricultura, la o saptamâna, el declara într-un interviu tv: “Mi-ar placea sa am o ferma, asa, de 200-250 de hectare”. Referitor la finantarea achizitiei, el da detalii “ca exemplu generic”: “Daca o banca mi-ar da bani sa cumpar teren agricol, as lua, pentru altceva nu”. Deja institutiile si persoanele aflate pe “traseul” viitoarei “Ferme prezidentiale” erau conectate la “visul” lui Basescu. Consilierul prezidential Radulescu batea câmpiile în cautarea terenului dorit pe care îl gaseste în august la Nana, “dupa câteva telefoane”, cum preciza el. Radulescu marturiseste ca tranzactia trebuia urgentata, pentru ca pe fir intrasera si chinezii care voiau sa cumpere acelasi teren.
Basescu este pornit pe treaba si în 21 august “trage” un “discursdirectiva” tot la Fundulea, în “coasta” fermei “ochite” de la Nana: “Avem obligatia – Presedinte, Guvern, Parlament – sa gasim solutia pentru a-i credita pe agricultorii români în conditii avantajoase, asa încât ei sa poata fi cei care cumpara pamântul. Avem nevoie si de o agentie a statului care, atunci când omul vrea sa vânda pamântul neaparat sa-l poata cumpara si sa-l scoata la vânzare în conditii în care statul va stabili ca se încadreaza în politica agricola a României. Foarte curând strainii vor putea cumpara pamânt în România. Eu nu spun sa nu cumpere, dar spun, pe de alta parte, ca ar trebui sa vindem tot atâta pamânt cât ne-au vândut altii noua”. Astfel expuse de Traian Basescu, “zicerile” lui devin ordin pentru institutiile si persoanele angrenate în împlinirea “visului de agricultor”. Pâna în 9 septembrie, formalitatile sunt încheiate.
Deoarece Traian Basescu nu avea suficiente venituri pentru contractarea creditului de la CEC Bank, visul agricol al sefului statului a fost împlinit de fiica cea mare a acestuia, Ioana Basescu. Regulile bancii au fost modificate în favoarea Ioanei Basescu, fiica sefului statului devenind beneficiara unui credit preferential aprobat în timp record, cu 60% mai mare decât plafonul aplicat de CEC unui român de rând si, nu în ultimul rând, la o dobânda mai mica.
Potrivit conditiilor de creditare publicate pe siteul CEC Bank, institutia acorda împrumuturi ipotecare pentru achizitia de terenuri agricole pe 35 de ani în limita unui plafon maxim de 2,8 milioane de lei. Creditul obtinut de Ioana Basescu este în valoare de 4,6 milioane de lei si este acordat pe o perioada de 30 de ani. De ce a facut CEC Bank o exceptie în cazul fiicei presedintelui si a majorat cu peste 60% (1,8 milioane de lei) plafonul pe care l-ar aplica în cazul unei persoane fizice obisnuite?
Un alt favor facut fiicei presedintelui este timpul record în care a fost aprobat creditul. Cererea pentru credit a fost depusa la CEC pe 30 august 2013, a fost aprobata în 6 septembrie, iar contractul de creditare s-a încheiat pe 9 septembrie 2013. Astfel, în doar sase zile lucratoare de la depunerea dosarului, Ioana Basescu a intrat deja în posesia celor 4,6 milioane de lei.
Teren supraevaluat?
Potrivit contractului facut public de Ioana Basescu, terenul a fost supraevaluat de banca, desi în ultima perioada bancile subevalueaza garantiile pentru a se acoperi în cazul în care creditul nu mai poate fi achitat. Pretul achitat de Ioana Basescu este de 5.844.846 de lei din care 4.600.000 de lei reprezinta finantarea obtinuta de la CEC. În raportul evaluatorului, terenul achizitionat de fiica presedintelui valoreaza cu 25% mai mult, adica 7.215.390 lei. O astfel de evaluare aproape ca arunca în derizoriu suma de 4,6 milioane de lei pe care Ioana Basescu a primit-o drept credit. Atât de valoros a fost terenul cumparat, încât CEC Bank nici nu a mai avut nevoie de alte grantii în afara de ipoteca pusa pe acesta.
Pe de alta parte, este de neînteles cum de Bertola Fioravante, unul dintre administratorii Berfige SRL de la care Ioana Basescu a achizitionat terenul, nu a stiut valoarea proprietatilor pe care le vinde sau de ce a facut o reducere de 25% la pretul pe care ar fi putut sa îl obtina potrivit evaluatorului.
Potrivit site-ului CEC Bank, caracteristicile creditului ipotecar pentru achizitia de terenuri sunt: dobânda variabila 6,73% (ROBOR la 6 luni + o marja fixa de 1,90 puncte procentuale). Banca mai are o oferta de credit imobiliar în care dobânda variabila este de 7,53% (ROBOR la 3 luni + o marja fixa de 2,9 puncte procentuale). Creditul Ioanei Basescu ia ce e mai bun din ambele oferte ROBOR la 3 luni la data de 1 iulie (4,63%) la care se adauga marja fixa de 1,9 puncte procentuale. Rezulta astfel o dobânda de 6,53%, mai mica decât cea aplicata unui cetatean obisnuit.
Citeste mai departe pe jurnalul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!