Cine si in ce conditii va hotari demiterea presedintelui CEC Bank, Radu Ghetea?

 

Soarta presedintelui CEC este pecetluita. Premierul Victor Ponta a spus deja ca Radu Ghetea va fi demis, desi o astfel de decizie ar trebui sa vina dupa o evaluare facuta de Ministerul Finantelor. Cu atât mai mult cu cât presedintele CEC are un contract valabil înca un an si jumatate de acum încolo.

Radu Ghetea2Pentru a putea fi demis înainte de terminarea mandatului, presedintele CEC Bank ar trebui sa fi încalcat vreunul din punctele asumate în contractul sau de mandat. Daca va fi dat afara, statul va fi nevoit sa îi plateasca lui Radu Ghetea despagubiri consistente, cuprinse de regula în contractele de tuturor sefilor de banci.

Necesitatea evaluarii lui Radu Ghetea a aparut dupa ce a devenit public faptul ca CEC i-a acordat un credit de un milion de euro fiicei presedintelui, Ioanei Basescu.

Într-un interviu televizat, premierul Victor Ponta s-a grabit sa spuna ca Radu Gratian Ghetea nu va mai ramâne la conducerea CEC. A nuantat apoi, dând de înteles ca se bazeaza pe ministrul finantelor în a propune masurile care se impun. Si Victor Ponta a adaugat: „O sa-l mai sune domnul Basescu sa-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chitoiu nu e asa usor impresionabil, am totala încredere ca stie sa-si faca treaba.”

În vreme ce premierul Ponta declara hotarât ca Radu Ghetea trebuie demis, seful de partid al ministrului finantelor se ferea sa faca vreun pronostic. Crin Antonescu spune ca nu politicul hotaraste cine este bun sau nu în domeniul bancar.

Radu Ghetea a devenit subiect în razboiul politic dintre presedinte si premier când cei doi s-au acuzat reciproc sau prin intermediari în legatura cu felul în care fiica presedintelui, Ioana Basescu, a obtinut un credit de peste un milion de euro de la CEC. În acel context, ministrul finantelor a declarat public ca presedintele îl sunase ca sa intervina pentru Radu Ghetea, sa nu fie schimbat de la sefia CEC.

Presedintele a confirmat, printr-un comunicat, conversatia avuta cu ministrul finantelor despre sefia CEC. Potrivit comunicatului, însa, presedintele voia doar sa evite înca o schimbare politica în domeniul bancar care ar fi transmis semnale negative în piata. „Dupa înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul presedinte Traian Basescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chitoiu ca schimbarea din functie, nejustificata si tot pe criterii politice, a domnului Radu-Gratian Ghetea este de natura sa creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, subliniaza presedintia.

Radu Ghetea este unul dintre veteranii sistemului bancar românesc. El conduce CEC Bank de cinci ani si a fost numit în functie de Varujan Vosganian, pe vreme când era ministru de Finante. Mandatul lui Ghetea, la CEC Bank, se termina în mai 2015. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie