Cetatenii straini vor putea cumpara teren agricol fara limita de suprafata si fara cunostinte in domeniul agricol – Proiect de lege
Strainii care vor sa achizitioneze terenuri agricole în România, dupa 1 ianuarie 2014, nu vor mai fi nevoiti sa se limiteze la doar 100 de hectare si nici sa aiba cunostinte în domeniul agricol sau o perioada minima de activitate în acest sector, aceste conditii fiind scoase din noul proiect de Lege privind unele masuri de reglementare a vânzarii-cumpararii terenurilor agricole situate în extravilan de catre persone fizice, au declarat surse din Ministerul Agriculturii.
Noul proiect de Lege, care vizeaza si înfiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, prin reorganizarea Agentiei Domeniilor Statului, va fi publicat luni pe site-ul MADR, urmând sa fie discutat în aceasta saptamâna în Guvern, dupa care va fi transmis spre dezbatere în Parlament.
În proiectul initial de OUG din luna septembrie s-a impus limita de 100 de hectare de teren agricol pe care o poate detine o persoana fizica, cetatean român sau din alt stat al Uniunii Europene, dar si o masura care viza experienta de 5 ani în agricultura, conditii considerate discriminatorii de catre Comisia Europeana si scoase în prezent din actualul proiect de Lege.
Potrivit unor surse apropiate pietei funciare, exista temerea ca Ungaria îsi va sustine cetatenii cu orice mijloace pentru achizitionarea de terenuri agricole în România, mai ales în zona Transilvaniei, începând cu anul 2014. Ungaria detinea la finele lui 2011 circa 8,17% (57.190 ha) din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat în România de persone juridice straine, potrivit unor date furnizate în 2011 de MADR, desi cifrele sunt înca destul de controversate.
În actualul proiect de lege sunt mentinute reglementarile privind dreptul de preemptiune la cumpararea terenurilor. Astfel, înstrainarea prin vânzare se va face cu respectarea dreptului de preemtiune al coproprietarilor persoane fizice, arendasilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu vârsta de pâna la 40 de ani care desfasoara activitati agricole în localitatea unde este situat terenul, precum si al Statului Român, la aceleasi pret si în conditii egale, în ordinea stabilita prin prezenta lege.
„Dreptul de preemtiune pentru tinerii pâna în 40 de ani este analizat pentru ca se considera ca este o masura discriminatorie, însa, pe de alta parte, UE sprijina instalarea tinerilor la sate pentru ca populatia este îmbatrânita si cred ca este o conditie care trebuie mentinuta ca drept de preemtiune. Statul va avea dreptul sa intervina, sa cumpere teren numai când va considera ca terenurile depasesc anumite suprafete, însa acestea vor fi cuprinse în normele metodologice de aplicare”, au precizat sursele din MADR.
Prin acest proiect de lege se urmareste si comasarea terenurilor agricole în vederea cresterii dimensiunii fermelor agricole si constituirea exploatatiilor viabile economic, în conditiile în care clasa de mijloc din agricultura nu a fost sustinuta în ultimii ani. În prezent, 11.000 de fermieri mari cu peste 30 de hectare detin în total 4,5 milioane de hectare si iau jumatate din subventii, iar 800.000 de fermieri au între 1 si 5 hectare.
Sursele citate au declarat ca fermierii români pot lua credite cu dobânzi de sub 6% la lei pentru achizitionarea de terenuri agricole de la doua banci si pot beneficia de garantii de la stat la credite pâna în limita de 50% în vederea achizitionarii de terenuri agricole.
Potrivit proiectului, terenurile agricole situate în extravilan pe o raza de 10 km de la granita României pot fi înstrainate prin vânzare-cumparare doar cu avizul Ministerului Apararii Nationale, iar cele stabilite ca zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat întâmplator, pot fi înstrainate prin vânzare doar cu avizul Ministerului Culturii.
Tot prin acest proiect se înfiinteaza Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care va prelua activitatea, personalul si patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului, prin protocol de predare-primire încheiat în termen de 15 zile de la data intrarii în vigoare a hotarârii Guvernului si va trece în subordinea premierului.
Primul pas care trebuie facut de vânzator este sa înregistreze la primaria din raza unitatii administrativ teritoriala unde se afla terenul o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor, precum si afisarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan. Acesta va plati si o taxa la primarie, care va fi stabilita ulterior prin norme metodologice, în functie de mai multi factori.
Cererea este însotita de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lânga pretul cerut pentru terenul ce urmeaza a fi vândut, numele si prenumele vânzatorului, adresa completa unde are domiciliul vânzatorul, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vânzarii – cumpararii, precum si copia documentului care atesta calitatea de proprietar. Oferta de vânzare va fi afisata la sediul primariei 30 de zile.
În termen de 3 zile lucratoare de la data înregistrarii cererii, primaria notifica în scris preemptorii si afiseaza oferta de vânzare la sediul acesteia. Primaria are obligatia de a transmite la Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, fosta ADS, odata cu notificarea preemptorilor, oferta de vânzare, precum si lista preemptorilor, conform modelului stabilit prin normele metodologice la prezenta ordonanta de urgenta.
Prevederile proiectului de lege se vor aplica persoanelor fizice, cetateni români, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE), precum si apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE). Cetateanul unui stat tert si apatridul cu domiciliul într-un stat tert pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan în conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate.
România nu are prevazuta în tratatul de aderare posibilitatea prelungirii interdictiei de vânzare a unor terenuri agricole catre straini dupa 1 ianuarie 2014, în timp ce Bulgaria, Ungaria si Lituania au specificat acest aspect în tratatul de aderare la UE. În anul 2004, aceste aspecte nu au fost negociate de MADR ci au revenit în curtea Ministerului de Finante. În aceste conditii, piata funciara va fi liberalizata de la 1 ianuarie 2014, astfel ca va fi permisa cumpararea de terenuri agricole de catre cetatenii din UE.
Pâna la finele acestui an, strainii – persoane fizice nu pot cumpara terenuri agricole în România, decât daca sunt firme cu actionariat strain, considerate astfel persoane juridice române.
La ora actuala, circa 8% din suprafata arabila a României este utilizata de cetateni straini, care au cumparat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafetele de teren cu cele doua conditionari care se regasesc în Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice exista obligativitatea de a avea domiciliul în România, iar pentru persoanele juridice sau asociatii de a avea sediul în România daca doresc sa detina teren sau sa-l lucreze.
Potrivit datelor MADR, furnizate în 2011, suprafata agricola detinuta de straini în România la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafata arabila a României, desi conform RGA din 2010, INS a anuntat doar 470.000 de hectare de tinute de persoane juridice straine.
Într-un clasament al cumparatorilor de teren în România, pe primele locuri se afla Italia, cu 24,29%, urmata de Germania cu 15,48% si de tarile arabe cu 9,98%. Totodata, Ungaria detinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda câte 2,4% si Turcia 0,78%.
În prezent, în România, pretul unui hectar de teren agricole poate pleca de la 2.000 de euro si poate ajunge pâna la 18.000 de euro, însa, daca se va reface sistemul de irigatii, acesta va creste considerabil si se va apropia de cel din tarile UE.
România detin 13,298 milioane hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafata arabila.(AS – autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!