Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei, una dintre cele mai reclamate institutii din Romania
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este una dintre cele mai reclamate institutii din România. Autoritatea are peste 400 de procese pe rol pentru solutionarea diverselor litigii. Cele mai multe procese au fost intentate ANRE de operatorii din sectorul energetic, care considera ca le-au fost încalcate anumite drepturi. Pe rol se afla si un proces fara precedent. ANRE a dat în judecata cea mai mare companie din România, OMV Petrom, de la care are de recuperat circa 10.000 de euro pe care compania petroliera a refuzat sa-i plateasca.
„ANRE a actionat în instanta SC OMV Petrom SA în anul 2012 pentru recuperarea unui debit. Valoarea debitului final de recuperat este de 42.995 lei. Procesul cu OMV Petrom este în derulare pe rolul instantei de judecata. În dosarul mentionat, ANRE a solicitat recuperarea debitului, nicidecum nu au fost calculate daune aferente acestuia”, se arata în datele transmise de ANRE, la solicitarea cotidianului PUTEREA.
Pâna la data publicarii acestui articol, reprezentantii Petrom nu au oferit un punct de vedere cu privire la acest proces.
Oficialii autoritatii spun ca au fost nevoiti sa recurga la astfel de demersuri pentru recuperarea anumitor debite, în masura în care acestea nu sunt achitate la termen. Mai mult, ANRE ameninta ca va da în judecata orice agent economic care nu va plati darile catre autoritate. „În masura în care operatorii reglementati de ANRE nu înteleg sa respecte legislatia si sa îsi îndeplineasca obligatiile catre ANRE, vom proceda la recuperarea debitelor pe cale judecatoreasca”, spun reprezentantii reglementatorului.
ANRE are sute de procese pe rol
ANRE are pe rolul instantelor de judecata 404 procese, potrivit informatiilor transmise. „Clasificarea litigiilor gestionate de ANRE în fata instantelor, în anul 2012, în domeniul energiei electrice si al gazelor naturale arata dupa cum urmeaza: contencios administrativ – 92 de cauze; drept contraventional – 137 de cauze; insolventa – 43 de cauze; dreptul muncii – 73 de cauze; drept civil – 2 cauze; pretentii – 37 de cauze; obligatia de a face – 11 cauze; achizitii – 4 si comunicare informatii publice – 5 cauze”, precizeaza oficialii ANRE.
Potrivit acestora, numarul total de dosare finalizate în anul 2012 a fost de 275, din care 94% au fost solutionate favorabil ANRE.
„Raportat la obiectul de activitate al ANRE de a reglementa piata de energie electrica si gaze naturale, mentionam ca toate ordinele si deciziile ANRE care au fost contestate în instanta de catre operatorii economici din domeniul energiei electrice si al gazelor naturale si care au facut obiectul dosarelor de contencios administrativ 100% au fost solutionate favorabil ANRE”, au mentionat reprezentantii autoritatii.
ANRE a fost actionat în instanta în special de principalii operatori din sectorul energiei electrice si gazelor naturale, respectiv Transelectrica, Transgaz, OMV Petrom, E.ON România, GDF Suez, Hidroelectrica. „Cauzele au avut ca obiect anularea unor ordine si decizii emise de ANRE privitoare la preturi si tarife reglementate, certificate verzi, metodologii de tarifare”, se arata în datele transmise de ANRE. Alina Oprea, puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!