Achizitiile publice centralizate dau rezultate. Economii substantiale realizate de Ministerul Sanatatii
Ministerul Sanatatii sustine ca se fac economii substantiale prin achizitiile publice centralizate, aratând ca prin încheierea unui acord pentru 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent s-a facut o economie de 30%, iar achizitionarea de combustibil pentru patru ani va aduce un discount de 6%.
Ministerul Sanatatii arata, într-un comunicat de presa remis duminica agentiei MEDIAFAX, ca finalizarea celor doua achizitii publice centralizate demonstreaza ca se pot obtine economii substantiale în sistemul sanitar, cu beneficii pe termen scurt, mediu si lung.
În cazul acordului cadru încheiat pe o perioada de patru ani pentru achizitia unei cantitati maxime de 1,4 milioane de doze de vaccin hexavalent, Ministerul Sanatatii precizeaza ca prin procedura publica centralizata a fost facuta o economie fata de anii trecuti de 30 la suta.
„În urma procedurii de achizitie publica centralizata, acordul cadrul s-a încheiat pe o valoare de 97.664.000 lei, pe patru ani, fata de valoarea estimata în baza achizitiilor efectuate în anii anteriori de 147.196.000 lei, ceea ce reprezinta o economie de peste 30 la suta”, potrivit sursei citate.
De asemenea, Ministerul Sanatatii mai arata ca, în prezent, a finalizat procedura de evaluare a ofertelor pentru achizitionarea pe urmatorii patru ani a unei cantitati de 85 milioane de litri de combustibil pentru functionarea întregului parc auto din sistemul sanitar.
„În urma licitatiei s-a obtinut un discount de sase la suta fata de pretul pompei. În momentul de fata, MS se afla în curs de semnare a acordului cadru”, a precizat MS.
În cazul procedurii de achizitie centralizata pentru dispozitive medicale implantabile, MS sustine ca se afla în evaluare si ar putea sa fie finalizata pâna la sfârsitul lunii noiembrie.
Totodata, în urmatoarea perioada se va publica pe SEAP procedura de achizitie centralizata pentru materiale sanitare, MS precizând ca, pâna la finalizarea achizitiilor centralizate, unitatile sanitare au posibilitatea sa îsi achizitioneze cele necesare bunei functionari în activitatea curenta prin proceduri proprii, fara a fi afectata în niciun fel activitatea spitalelor.
Ministerul Sanatatii a fost desemnat, din iulie, ca unitate de achizitii centralizata pentru sistemul sanitar, care încheie contracte de achizitie publica cu acorduri-cadru în numele si pentru unitatile sanitare cu paturi din reteaua ministerului si a autoritatilor locale.
Anterior acestei decizii, fiecare spital a desfasurat individual procedurile de achizitii publice pentru medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protectie, servicii, combustibili si lubrifianti pentru parcul auto.
Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii declarau în martie, dupa o vizita în România, ca planul de achizitii centralizate pentru spitale este bun si va avea beneficii semnificative, unul dintre acestea fiind scaderea preturilor.
Acestia aratau ca volume mici de achizitii înseamna interes mic al furnizorilor pentru a participa la licitatii, iar fragmentarea achizitiilor face ca furnizorii sa detina puterea. Trecerea la un nou sistem centralizat va maximiza, în opinia expertilor OMS, puterea cumparatorului, concomitent cu îmbunatatirea semnificativa a transparentei si posibilitatea supravegherii unui numar mai mic de contracte.
Dupa ce au studiat programul national de tratament al tuberculozei, repezentantii OMS au aratat ca achizitiile centralizate ar putea aduce economii si de 600 la suta la unele medicamente cumparate.
Secretarul de stat Raed Arafat preciza atunci ca, daca în unele spitale, manusile chirurgicale au fost cumparate cu 0,14 lei, în altele preturile de achizitie au ajuns si la 10 lei, iar la seringi, diferentele de preturi pentru achizitie au variat între 0,15 si 1,76 lei.
Raed Arafat adauga ca, potrivit noilor prevederi legale, toate spitalele, inclusiv cele ale autoritatilor locale care primesc bani de la bugetul de stat si din fondul asigurarilor de sanatate, intra în sistemul achizitiilor centralizate. Aceste spitale pot face propriile achizitii daca au banii de la autoritatea locala sau din fonduri europene. Aurelia Alexa, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!