Unde ajung cei mai multi bani din TVA in 2014?

 

O parte din TVA-ul încasat de stat la populatie merge catre plata datoriilor autoritatilor locale. Sumele sunt folosite pentru diferite plati de lucrari sau achizitii, dupa cum vor primariile. Împartirea banilor se face pe judet, în bugetul anual, moment în care se vad clar judetele avantajate de stat.

baniÎn 2014, toate judetele vor primi bani de la guvern sa-si plateasca datoriile catre furnizori din probabil cea mai vânata resursa bugetara – sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.Legea spune ca sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale sunt folosite pentru plata restantelor unitatilor administrativ-teritoriale, inclusiv a institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul local si a spitalelor publice, fata de furnizorii de bunuri, servicii si lucrari.

Bugetul pe 2014 sunt discrepante mari între judete în ce priveste alocarea acestor fonduri care pot fi folosite dupa bunul plac de autoritatile locale. Cel mai important criteriu de alocare a banilor de la Centru este marimea populatiei judetului. Doar dupa acest criteriu, statul avantajeaza clar anumite judete.

Tinând cont de suma alocata functie de marimea populatiei, cea mai mare alocare o are Tulcea, revenindu-i 152 de lei pe cap de locuitor. E urmata de judetele din sudul tarii si din nordul Moldovei.

Cea mai mica suma a fost alocata judetului Ilfov, cu 34 de lei pe cap de locuitor, urmat de Cluj cu 54 de lei.

Vezi harta pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie