Secretarul de stat in Ministerul Economiei: FMI ne-a sugerat sa scumpim gazele interne pana la nivelul celor internationale

 

Oficialii Fondului Monetar International le-au sugerat autoritatilor române sa creasca pretul gazelor de productie interna pâna la nivelul celor de pe pietele internationale, însa acest lucru ar fi blocat industria, a declarat, vineri, Mihai Albulescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, prezent la o conferinta pe tema gazelor de sist.

import gaze‘Acum dau din casa: cei de la FMI ne-au spus ca, daca erau în locul nostru, ar fi majorat pretul gazelor interne la nivelul preturilor europene, adica la 380 de dolari pe mia de metri cubi. Dar, daca am fi facut asa, am fi blocat industria, întrucât acestia (cei din industrie — n.r.) sunt înceti, n-au facut niciun fel de modernizare. Deci uitati-va în ce situatie suntem’, a afirmat el, într-un discurs care promova beneficiile extractiei gazelor de sist.

În prezent, pretul gazelor de productie interna pentru industrie este 215 dolari pe mia de metri cubi, iar convergenta cu pretul de import va trebui atinsa la finele anului 2014, când se va termina perioada de liberalizare a pietei.

Albulescu a subliniat faptul ca opinia publica este insuficient informata despre beneficiile exploatarii gazelor de sist.

‘Ce ofera Chevron populatiei? Locuri de munca, investitii, drumuri? Trebuie sa le explicam oamenilor toate aceste lucruri. La fel, trebuie sa ne gândim pentru câti ani mai este suficient gazul pe care îl avem acum. Nimeni nu stie. Pentru mine si copiii mei mai exista gaz, dar ce se va întâmpla dupa?’, s-a întrebat oficialul ministerial.

El a propus înfiintarea unui grup de specialisti care sa ofere toate aceste raspunsuri populatiei.

‘Trebuie, încet, încet, sa lamurim populatia ca este un beneficiu pentru România. Din productia de acum, plus gazele din Marea Neagra, plus cele de sist ne vom putea asigura siguranta aprovizionarii cu gaze. Nu este nicio nenorocire exploatarea acestor gaze, ce vom face apoi cu el este alta treaba. Si va spun sincer: nicio firma din Europa nu poate face ce pot americanii’, a sustinut Albulescu, amintind experienta americanilor în extractia gazelor de sist, care acum înseamna mai mult de un sfert din consumul de gaze din SUA.

Albulescu a mai spus ca nu se va putea vorbi de extractia gazelor de sist în România mai devreme de anii 2019-2020.

Chevron, a doua mare companie petroliera americana, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere în judetul Constanta si unul în apropiere de Bârlad, în judetul Vaslui. Compania si-a exprimat interesul pentru a explora si a extrage gaze de sist din aceste perimetre. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie