Dosarul in care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului, se judeca vineri la ICCJ

 

Înalta Curte de Casatie si Justitie începe vineri judecarea dosarului în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat, alaturi de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

liviu dragneaLiviu Dragnea a fost trimis în judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru savârsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere într-un partid, în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa în partid în scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute în alte conditii decât cele legale.

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta în virtutea functiei pe care o detinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

„Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, în proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor înfiintarea de sectii de votare în statiunile turistice, care nu sunt ele însele unitati administrativ-teritoriale”, precizeaza DNA.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid.(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie